Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва масирани инспекции на детски столчета за автомобили.

В сезона на по-интензивните пътувания контролният орган проверява приоритетно предоставя ли се на потребителите задължителната информация за изделията и отговарят ли на изискванията за безопасност предлаганите в търговската мрежа детски столчета за автомобили, каквито родителите са задължени да осигурят за децата си до височина 1,50 см.

Днес инспектори на КЗП заедно с представители на медиите извършиха проверка по тази тема в столичен магазин. Нарушения, свързани с предварителната информация, не са установени. Документалната проверка ще приключи до няколко дни.

През 2015 г. опасни детски столчета за автомобили в България не са установени, но най-често констатираните нарушения са липса на информация за употреба, както и на документи за произход на продукта, което затруднява установяването на производителя/вносителя.

За детските седалки за автомобили е важно да се знае, че към момента в Европа са валидни два стандарта: ECE R 44 и I-Size. Едно от двете означения следва да бъде изписано на ECE-етикета. Стандартът ECE R 44 е по-стар, но все още действащ до към 2018 година, от която ще бъде актуално само по-новото изискване I-Size (в сила от 9 юли 2013г.).  Основните промени при I-Size са, че се базира на възрастта и ръста на детето, а не на теглото му. Иновацията е свързана с ISOFIX системата и добавянето на изпитване за страничен удар. Освен това се въвежда и изискването деца до 15 месеца задължително да пътуват с гръб по отношение посоката на движение.

Информацията за групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката, е друг важен реквизит на етикета.

Родителите трябва да следят кога детето им ще излезе от съответната група, за да му осигурят друго столче, подходящо за неговите възраст и килограми.

От началото на годината КЗП е извършила над 1600 инспекции, свързани с безопасността на стоките и услугите и е забранила продажбата на 53 доказано опасни стоки. Съставени са 144 акта за нарушения като липса на указания за безопасната експлоатация на стоките и отсъствие на етикети на български език с информация за производител, вносител и съществени характеристики на продуктите. Санкционирани са и търговци, които не са предоставили документ за произхода на опасни стоки и не са осигурили условия за проследяване на опасни стоки по веригата на разпространение.