Предварителният доклад на Агенция „Медицински одит" за проверката в „Софиямед" съдържа сериозни нарушения - не само в трудовото законодателство, но и в медицинския стандарт по неонатология. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов в ефира на bTV.

Припомняме, че проверка в столичната болница стартира, след като акушерка преби бебе на 4 дни. В хода на проверките по случая бе установено, че тя е работила  по 240 часа месечно на фона на изискуемите по закон 160 часа. Редица служители в „Софиямед", пожелали анонимност, разказаха пред медиите,че извънредният труд в лечебното заведение е практика и често са се взимали по 24-часови дежурства.

Няма болници на властта или привилегировани такива, гарантира министър Москов. По думите му той вече е говорил с колегата си Ивайло Калфин за стартиране на проверка и от страна на Агенция „Инспекция по труда". Москов очаква окончателния доклад от „Медицински одит" днес или утре, след което РЗИ-София ще изготви фиш за всички пропуски, а може и да последва отнемане на разрешителните по някои дейности.

Медиците търсят допълнителна работа заради недостатъчни доходи. Смисълът на реформата е всички пари в системата да могат да влязат в заплати и медицински дейности, обясни виждането си министърът, като уточни, че в болница „Софиямед" парите от Касата се получават по стандартната формула. Москов гарантира, че ще поиска лична среща със собственика на лечебното заведение, за да чуе какви мерки ще предприме.

Москов обясни за пореден път и идеята си за сливане на администрациите на деветте болници в карето на бившата Медицинска академия.
Припомняме
, че директорът на „Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев бе отстранен от длъжност, след като не прие този подход, а министърът обяви, че съдбата му ще последва всеки болничен шеф, който не симпатизира на идеята. По 0,5-1 милион лева годишно ще се пести от сливането на деветте администрации, сочат изчисленията на здравното ведомство. Очаква се близо 300-400 души от администрациите ще бъдат съкратени.

Справедливостта в здравното осигуряване трябва да бъде възстановена, изтъкна и основния си приоритет Москов. Той все още държи на това нередовните платци към здравноосигурителната система да разплащат вноските си за 15 години назад, за да се върнат в системата.