Решението на екипажа да не се приземи на резервно летище е непосредствена причина за катастрофата на полския президентски самолет Ту-154 на 10 април 2010 година под Смоленск.

Това съобщи председателят на Междудържавния авиационен комитет Татяна Анодина, пише РИА Новости.

В доклада на комитета се посочва, че по време на полета екипажът нееднократно е получавал информация за невъзможността за кацане на летище Смоленск-Север.

Независимо от това обаче пилотите са решили да не използват резервното летище. Според Анодина това решение може да се счита за начало на събития, които са довели до катастрофата.

Полският президентски самолет Ту-154 се разби при опит да извърши кацане при гъста мъгла на летище „Смоленск Север" на 10 януари 2010 година.

Съгласно доклада върху решението на екипажа да извърши кацане вероятно е повлияло и присъствието в кабината на главнокомандващия ВВС на Полша, в кръвта на когото са установени 0,6 промила алкохол.
Това според Анодина е оказало психологическо въздействие за продължаване на снижаването в условия на неоправдан риск.

Експертите на МАК не са установили конкретна заповед на президента Качински за задължително кацане на самолета.

Професионалното и езикиво неразбирателство между екипажа на полския президнет и руските авиазционни служби не са могли да бъдат причина за авиокатастрофата, констатира докладът.