Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който е на посещение във Вашингтон, изрази песимизъм относно перспективите за мир с палестинците, предполагайки, че настоящият застой ще бележи взаимоотношенията между двете страни в обозримо бъдеще, отбелязва „Франс прес".

Мирният процес за прекратяването на близо 70-годишния конфликт между Израел и палестинците е в мъртва точка от повече от година, когато последният засега опит на САЩ за посредничество завърши с неуспех.

Всякакво споразумение, или всякакво уреждане, едностранно или постигнато с преговори, трябва да съхрани възможността Израел да се защитава срещу заплахи, включително и от територии, които са преотстъпени", коментирал Нетаняху и подчертал: „Това е най-важната клауза. Това е нещо, което не виждам палестинците да приемат сега."

Израелският ръководител, който е подкрепян от мнозинството на Републиканската партия в Конгреса, говори пред Центъра за американски прогрес, мозъчен тръст във Вашингтон, свързан с демократите и критикуващ политиката на Израел.

Неговите коментари дойдоха на фона на нарастващото насилие, заради което се засилиха опасенията за възможно ново палестинско въстание, или интифада.

От избухването на поредната вълна от насилие на 1 октомври са били убити 10 израелци и поне 77 палестинци.

Един от слушателите е задал въпрос за Йерусалим, на който Нетаняху махнал с ръка и отказал да отговори.
"Смятам, че въпросът за Йрусалим и Храмовия хълм не може да бъде решен, той трябва да остане под суверенитета на Израел", отсече премиерът по повод на желанието на палестинците Източен Йерусалим да стане столица на тяхна бъдеща държава.