Израел атакува Газа, петима палестинци са убити

Израелските власти са иззели от ядрения инженер Мордехай Вануну, признат за виновен в държавна измяна, дневник, воден в затвора, в който се съдържала информация за ядрената програма на Израел, съобщава Ройтерс.
Както съобщава вестник Yedioth Ahronoth, конфискувани са 87 кутии с документи.

Това стана в деня, в който Вануну излезе на свобода, след 18 години, прекарани в затвор, за това, че е разсекретил ядрени тайни на Израел пред британската преса.

Сред иззетите от него документи са и записки, в които Вануну, по-рано работил в един от ядрените обекти на страната, е описал план за създаването на ядрен реактор в Димон, а така също и данни за производството на ядрено оръжие в Израел.

При излизането си от затвора Шикма в Ашкелон Мордехай Вануну беше посрещнат както от радостните викове на привържениците си, така и от дюдюканията на неодобряващи го демонстранти.

В двора на затвора Вануну даде импровизирана пресконференция, прикриван от двама от неговите братя.
Той каза на английски, че отношението на израелските сили за сигурност към него е било “много жестоко и варварско.” Именно заради страданията, които е преживял в израелската държава, Вануну отказа да говори на иврит.
През 80-те години той прие християнството и по думите му е бил съден заради религията му.
Вануну каза още, че израелските сили за сигурност са се опитали да прекършат психиката му, като са го държали в отделна затворническа килия за близо 12 години.
Запитан дали е герой, Вануну каза, че всички, тези, които са застанали зад него и са го поддържали, също са герои.
Аз съм символ на волята за свобода. Не можете да прекършите човешкия дух, заяви Вануну.

По-рано днес Израел каза, че ще отложи освобождаването му, докато не разкрие къде ще живее занапред – нещо, което Вануну отказваше да направи.