България ще участва със символична сума във финансовия пакет, който Европейският съюз ще предложи за борба с климатичните промени в най-бедните страни по света.

Общия принос на 27-те страни от Евросъюза ще бъде 2,4 милиарда евро годишно. Българският дял в него ще е 20 000 евро.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет.

Премиерът е успял да убеди участниците в съвета в разумността набългарските искания вноската на България във фонда от 7 млрд. евро да е минимална.

Сумата е символична на фона на седемте милиарда евро, какъвто е общият принос на Европейския съюз, но това е нашият начин да покажем, че сме солидарни и че участваме активно, като партньори, в процесите, които се случват в глобален план.
Б.Борисов

Те разбраха и приеха, че България иска да е солидарна, че е направила много и ще продължи да прави още повече за борба с климатичните промени след 2011 г., когато, надявам се, икономиката ни ще бъде в по-добро състояние, добави премиерът.

По-рано на срещата с лидерите на ЕС той заяви, че България ще подпомогне развиващите се икономики, само при гаранции, че спрените субсидии по оперативните програми за страната ни ще бъдат отново пуснати.

Страната ни ще направи първата си вноска през 2011 г., тъй като бюджетът за следващата година е вече приет от Народното събрание.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и британският премиер Гордън Браун са поздравили лично Борисов за решението, въпреки трудните условия, в които се намира страната ни, тя да участва с годишна вноска по климатичните фондове.

Той от своя страна е добавил, че след 2011 г. България би могла да увеличи сумата, която отделя, ако икономическите и финансови условия на страната се подобрят.

Междувременно стана ясно, че лидерите на Европейския съюз са се договорили, че ще отпуснат сума в размер на7,2 милиарда евро за борбата с промените в климата.

За това съобщи шведският премиер Фредерик Райнфелд, цитиран от БиБиСи. По-рано британският премиер Гордън Браун оповести, че сумата, за която има съгласие сред лидерите на съюза, е 6,5 милиарда долара.

Припомняме, всяка страна трябва да заяви индивидуалната си вноска, която се определя на доброволен принцип.

Те разбраха и приеха, че България иска да е солидарна, че е направила много и ще продължи да прави още повече за борба с климатичните промени след 2011 г., когато, надявам се, икономиката ни ще бъде в по-добро състояние.

След като стана ясна последната сума от 7,5 млрд. евро, Райнфелд привества постигнато решение сред лидерите на съюза. ЕС направи своя честен дял, посочи премиерът на Швеция.

Страната които ще отдели най-голяма сума, е Великобритания. Нейната част в общия екофонд на ЕС е в размер на 553 милиона евро.

С отпуснатите средства най-бедните страни в света ще трябва да започнат да ограничават вредните си емисии, както и да възстановяват вече нанесените на природата си щети.

Лидерите от ЕС ще се съберат на неформална среща в Копенхаген на 17 декември, за да уточнят подробноститеза приноса на съюза в световния фонд за борба с климатичните промени. Срещата ще се състои ден преди да приключи конференцията на ООН за климата в датската столица.

 

Съмненията за добре свършена работа по отношение на отделените финансови средства срещу промените в климата остават.

БиБиСи коментира, че въпреки постигнатият консенсус сред лидерите на ЕС, най-вероятно повечето от правителствата на развиващите се страни ще обявят, че отпусната помощ е недостатъчна. Очакванията са с такава позиция да излязат някои от най-бедните африкански страни, които отдавна са заявили, че искат доста по-сериозно финансово подпомагане в борбата с климатичните изменения.