Властите в Брюксел изразиха опасения, че градът може да бъде заплашен от санитарна криза заради притока на стотици бежанци в столицата в последните дни, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Пред Службата за чужденците в Брюксел преди няколко дни са били разпънати палатки, където временно да бъдат приютени очакващите да подадат документите си бежанци.

Медиите критикуват държавните власти, които според тях са пасивни. Представителите на градската управа заявяват, че неколкократно и безрезултатно са се опитвали да се свържат с правителството.

Докато държавата засега по-скоро отсъства от решаването на проблема, много доброволци се включват в настаняването на бежанците и в разпределянето на получените от гражданите помощи - храна, дрехи, лекарства.

В края на миналата седмица, след като се стигна до сблъсъци, правителството реши да предостави място за 500 бежанци в обществена сграда в района на Службата за чужденците. В тази сграда обичайно работят държавни служители и още не е известно дали помещенията ще бъдат достъпни за бежанците само нощем, или чиновниците ще отстъпят изцяло канцелариите си.

Съобщава се за случаи, в които имигранти се сливат с тълпите бежанци, за да вземат от получените помощи и след това да продават задигнатите вещи.

Според белгийските власти бежанската криза ще струва на държавния бюджет догодина допълнителни 120 милиона евро.

Белгия одобрява около 60 на сто от подадените молби за убежище. Това означава, че догодина около 24 000 бежанци ще получат статут в кралството.

Междувременно властите в област Фландрия съобщиха, че дори да имат бежански статут, чужденците няма да получават достъп до социални жилища, ако имат жилище в родината си. За облекчаване на режима за разглеждане на молбите за статут общинските власти в Брюксел настояват Службата за чужденците да разкрие изнесени приемни навсякъде в Белгия.