С 50 000 души са намалели безработните в България от началото на годината, обяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

За месец юни безработните у нас са намалели с 16 247 души. Ангелов коментира, че подобна тенденция не е наблюдавана за последните 10 години. „Отчитаме този факт като положителен и се надяваме да го задържим", изрази надежда той.

За месец юни равнището на безработицата е 10,7%.

Около 40 000 работни места по-малко се осигуряват чрез бюджета на агенцията, независимо от източника - ОП „Човешки ресурси" или от държавния бюджет.

„Съвсем ясно може да се проследи, че малко, по малко вкарваме пазара на труда в нормални граници. За тази година работодателите започнаха да излизат от зависимостта, която имаха към програми със субсидирана заетост", обясни Ангелов.

Тези по-малко субсидирани работни места са дали възможност на Агенцията по заетостта да насочи усилията си към директния контакт с работодателите и работниците, а не толкова към програмите.

Основният ресурс, с който разполага пазарът на труда, е реалната икономика. Когато средствата са точно насочени към подпомагане на бизнеса, резултатите биха могли да се засилят в бъдещи периоди", обясни директорът на агенцията.

Актуална тема на брифинга бе и младежката безработица. Ангелов се опита да внесе известно успокоение в тази насока, констатирайки, че тенденциите за повишаването й не са само в България, а в целия ЕС. Той припомни, че преди дни Ангела Меркел е споменала, че именно по отношение на младежката безработица има най-големи дефицити.

За месец юни безработните лица до 24-годишна възраст са общо 26 000, което е с 1800 души по-малко от предходния месец. На годишна база разликата в нивото на безработните младежи през юни 2014 г. е с 6000 души по-малко, в сравнение с юни 2013 г.

За последната година има съществен спад за първото тримесечие. Именно в този период,  Агенцията по заетостта е въвела индивидуален подход на работа, при който колегите им от Бюрото по труда изготвят по подробна и изчерпателна информация за всички безработни, които се регистрират.

Ангелов коментира, че по този начин се придобива по-ясна перспектива и по-ясно се очертава процесът по взимане на решение дали да бъде назначен един млад човек. Тенденцията е от началото на годината новорегистрираните безработни да намаляват.

„Нормално е през летните месеци тези тенденции да се обърнат, търсенето и предлагането да намалеят. Постъпилите на работа през юни са над 25 000 души, малко повече от предходните месеци на годината", обясни директорът на Агенцията по заетостта.

За месец юни има обявени 15 685 свободните работни места.

Новорегистрираните безработни в сектори са най-много в сферата на услугите - 10 843 души, а най-малко в индустриалния сектор 5423.

2187 са лицата, чийто договори са приключили и отново са се върнали към бюрата по труда.

Желаещите да работят трябва да знаят, че в момента има почти 6500 свободни работни места, обявени в Агенция по заетостта в национален мащаб. Ангелов ги призова да се възползват, като обясни, че колкото по-дълъг е периодът, в който човек си позволи да не работи, толкова по-съществено губи навиците си.

Само за 10 дни над 3700 работодатели от цялата страна са се включили в онлайн проучването на агенцията. „Младежка заетост" ще позволи на около 7500 младежи на възраст до 29 години да се включат на стаж или обучение в реална работна среда .Общата стойност на програмата е 35 млн. лв. , като  първоначално ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от националния бюджет, а на по-късен етап ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

До момента най-много подадени анкети има от работодателите в сферата на услугите (30%), като те търсят най-вече хора за ресторантьорството и магазинните мрежи. По-голямата част от работодателите търсят младежи със средно или средно специално образование.

От бакалаври се нуждаят 15 на сто, а от магистри - 10 на сто. Към момента най-много работодатели, заявили желание да наемат младежи по схемата, има от Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Видин и  Кърджали.

Ангелов коментира, че над 80% от всички работодатели заявяват готовност да наемат младите хора не по-рано от 1 септември. „Няма да има трудност до края на годината да изпълним възможностите на тази конкретна схема", категоричен бе Ангелов.