"ГЕРБ нямат политика за съдебна реформа и не са говорили за такава, нямат и експерт в тази област". Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНТ.

Според нея, съдебната реформа е Гордевият възел, в който са вплетени много интереси. " Съдебната реформа е развързване на възела, през който е гледана държавата. Там има заплетени много интереси, които опират до пари. Мнозина чрез влиянието в съдебната система са увеличавали парите си. Европа продължава натиска в тази насока, правителството трябва да покаже нещо", каза Дончева.

Тя не може да си обясни благоразположеността на Брюксел по отношение на нашата съдебна система. "Първият мониторингов доклад мина по някакъв благоприятен начин. Защо в Брюксел са толкова късогледи, към други правителства са били безмилостни за къде-къде по-малки неща.

Сега тече битка за преразпредение на някога преразпределена държавна собственост, ключът е в съдебната система", каза Дончева. Тя даде за пример фалита на КТБ.

"Опасявам се, че в момента управляващата група водят и икономическото статукво. Съзнателно или не, това е така - тези които са подкрепили БСП, "Атака", даже и формацията на Бареков. Това статукво стои срещу правосъдния министър, той е назначен не съвсем по волята на ГЕРБ.

Те са имали режим на търпимост към него, защото в редиците им не е имало кого да извадят. Неприлично е министърът на правосъдието да не  юрист, а от бившите играчи кой станал", запита Дончева.

На него допълнително му връзват ръцете, той няма картбланш, какъвто има главния прокурор. Спъват правосъдния министър да прекроява каквото и да е в прокуратурата, убедена е Дончева. Тя даде пример с изявлението на главния прокурор, който съобщи, че двамата прокурори са напуснали групата за законови промени. "И след час Цветан Цветанов внесе законопроект, зад който стои Цацаров, но той вече не си признава", каза Дончева.

Червената секира, както е известна бившата депутатка, разграничава два периода на политическа активност на Делян Пеевски. "Той не е пришиван към управляващото мнозинство на ГЕРБ до идването им на власт през 2011 г.

Вестниците на Делян Пеевски смениха тона след това. По времето на предишния мандат имаше събиране на тези пари в една банка. Правителството на Орешарски беше плод на политическите виждания на Цветан Василев и Делян Пеевски".

"Сега при новия мандат на ГЕРБ медиите на Пеевски са добронамерени, не се реализира нищо от това, което Доган и Пеевски не искат да бъде реализирано", каза Дончева.

"ДПС и ГЕРБ имат синхронизирани интереси, вероятно към предстоящите президентски избори, а т.г. - допълнително разпределяне на КТБ. Действията, които се приемат сега по отношение на някакви ревизии са свързани с това да се разпредели баницата по удобен начин на ДПС и ГЕРБ", категорична е Червената секира.

"Всички, получавали пари от КТБ имат интерес Цветан Василев да не говори - политически партии, спецслужби. Съдбата му в момента е в ръцете на част от тях. Никога няма формална пречка Василев да се върне. Той няма препятствия, той има страхове, дали те са оправдани или не, той си знае повече от нас. С поредица от факти ни насочва вниманието, че знае някакви неща, че може да ги каже", разтълкува поведението на банкера бившата депутатка.

Тя не е съгласна да има някаква специална закрила към Василев. "Защо който и да е да получава закрила. Българското правосъдие би трябвало да бъде последователно. Длъжно е да осигури животът и здравето му, както и на всеки друг човек с друг статут. Не случайно в българските затвори има правила", каза Дончева.

Относно политическата ситуация в страната тя очерта финото взаимодействие между ДПС и ГЕРБ. "До сега в продължение на няколко вота президентът е избиран с ДПС. Известно е, че Бойко Борисов се бори за президентски мандат, има неща, които се четат между редовете, не е нужно да се обявяват", заяви Татяна Дончева.

Относно участието на нейната политическа формация, Дончева заяви, че "Движение 21" ще трябва да се яви на местните избори, за да утвърди идентичността си. "Пожелателно е в големите, в средните и малките градове да имаме листа, по възможност там където може и кандидат за кмет. Когато се явяваме на местни избори и представим добри кандидати, това е постижима задача", каза тя.

Татяна Дончева остави отворен въпроса дали и с кого ще си партнира на предстоящия местен вот. Тя не изключва възможността да подкрепи по места силни фигури както от левия, така и от десния политически спектър. "Движение 21" трябва да се утвърди като ново, което ще даде път на нови генерации. "Не сме фанатично предани на лявото и на дясното. Това, че БСП са отворили вратата, не значи, че някой ще влезе. Ако искат сътрудничество, ще трябва да работят за него, не да лежат на кревата", каза Дончева.

Ще подкрепим кандидатите за кмет на ГЕРБ, които са доказани, както бихме подкрепили РБ, БСП, както и бихме искали подкрепа за наши кандидати, поясни тя. Запитана дали би се включила отново в битката за кметския стол в София, Дончева бе лаконична: "За мен това е изминал етап".