Дебатите за конституционните промени да не започват с остри спорове. Това призовава президентът Росен Плевнелиев народните представители, които вече стартират активна работа за измененията в Конституцията с оглед на подготвената съдебна реформа.

Парламентарната комисия, която има задачата да изготви въпросните конституционни промени, избра на днешното си заседание да чуе гласа на държавния глава, на главния прокурор, на министъра на правосъдието, на представители на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Президентът призовава народните представители да не започват дебатите за конституционна промяна с остри спорове, а да подкрепят желанието за реформа", прочете становището на президента пред депутатите съветникът му Румяна Коларова. Плевнелиев е записал още, че Народното събрание трябва да предложи най-добрите текстове за промени в Конституцията.

От „Дондуков 2" одобряват измененията в Основния закон на държавата ни, тъй като те се правят с цел осъществяване на реформа в областта на правосъдието.

„Съдебната системата се променя многократно, но все още не са постигнати очакванията за справедливо правосъдие", е записал още държавният глава.

От становището му става ясно още, че промените в Конституцията ще позволяват по-качествена и пълноценна реформа на съдебната власт.

От успеха на тази реформа зависи демократичното развитие на държавата", убеден е президентът Росен Плевнелиев. Не на последно място той е на мнение, че исканите сега промени в Конституцията са напълно в компетенцията на това Народно събрание и следователно не е необходимо свикване на Велико Народно събрание.

Върховният административен съд (ВАС) има някои забележки по отношение на конституционните промени за правосъдната реформа. Председателят на ВАС Георги Колев подчерта, че съдът не е с окончателно становище за съдебната реформа. Нарушава се формата на държавно управление. ВАС имал критични забележки по отношение на участие на правосъдния министър със съвещателен глас в заседанията на ВСС. Ако се цели независимост на ВСС, защо министърът на правосъдието трябва да участва със съвещателен глас.

От ВАС са за тайно гласуване на решенията на ВСС. Демократичният вот е тайният вот, аргументира се Георги Колев. Той подчерта, че не е противник на реформата, препоръчана от ЕК.

Правосъдният министър Христо Иванов на свой ред изтъкна, че МП стои зад измененията в Конституцията. Целта на промените била по-голяма независимост на съда. Министър Иванов застана зад разделянето на ВСС на две колегии. Реорганизацията на ВСС засяга и управлението на прокуратурата, обясни Христо Иванов.

Прокурорската камара за пръв път ще създаде публичен процес на одобрение на прокуратурата, смята министърът. Не се предопределяли решенията на ВСС с предлагания начин на гласуване, по мнението му. Давала се възможност за гъвкавост на ВСС при вземане на решенията.

Промените в Конституцията били основа за последващи изменения на Закона за съдебната власт, които да осигурят модерност във вземането на решенията в съдебната власт. Бързо, независимо и качествено правосъдие щяло да се гарантира с реорганизацията на работата на ВСС.

За повече отчетност на прокуратурата, но против възможността Народното събрание да вика и да разпитва главния прокурор по конкретни казуси. Това гласи позицията на държавното обвинение по отношение на исканите и подготвяни промени в Конституцията, които да направят реалност съдебната реформа.

„Подкрепяме текста за отчетността на прокуратурата, но е редно конституционната норма да изключва възможността главният прокурор да бъде изслушван от Народното събрание по конкретни казуси", прочете пред депутатите и обвинител номер 1 Сотир Цацаров.

В обобщение той отсече, че евентуални поредни изменения и допълнения на Конституцията могат да бъдат отстоявани само ако постигат върховенство на закона. „Предложеният законопроект е способен само отчасти да го направи. Той търпи съдържателно и редакционно прецизиране", отсече Цацаров.

Според него най-важният въпрос, който стои пред депутатите сега, е „доколко предлаганите промени в Конституцията запазват баланса между властите".

„Само ако дадете убедителен отговор на този въпрос Народното събрание би имало основание да приеме този законопроект", се обърна към народните избраници още главният прокурор.

С този си въпрос той постави под съмнение доколко исканите изменения в Основния закон на държавата ни могат да бъдат направени с обикновен парламент и дали не е необходимо свикване на Велико Народно събрание.

Има ли възможност обикновено НС да приеме такива промени", поиска да разбере Цацаров. Той настоя още при обсъждането на измененията депутатите да отговорят на това дали с въпросните промени се гарантира в еднаква степен независимостта на съдиите, на прокурорите и на следователите.

От Инспектората на ВСС също се притесняват, че за промените в Основния закон за съдебната реформа май ще трябва Велико Народно събрание (ВНС). Имало вероятност с някои промени да се промени държавното управление.

Предлаганите промени касаят основно ВСС и Инспектората към ВСС. Редица промени, които се предлагат, според главния съдебен инспектор Теодора Точкова, не могат да минат през обикновено Народно събрание. За други можело и обикновен парламент да ги приеме.

Иначе Инспекторатът няма притеснения за вменяваните му допълнителни правомощия с предлаганите изменения. Инспекторатът би трябвало да е с гарантирана независимост, както в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт, настоя Точкова.

Соня Найденова от ВСС изтъкна, че магистратите имат становище, че е нужно Велико Народно събрание за промените.  Тези промени изискват провеждането на Велико Народно събрание, подчерта Найденова. Въпреки това част от членовете на ВСС са на друго мнение. С лек превес при гласуване на официалното становище са групата на тези, които са за ВНС.

Според друга част от ВСС пък въпросът за това дали конституционните промени изискват свикване на Велико Народно събрание или могат да бъдат направени от обикновен парламент изобщо не е в компетенцията на ВСС.

„По този въпрос ще се произнесат хора, овластени да вземат това решение, и специалисти по конституционно право", отсече членът на ВСС Юлиана Колева.

Адвокатският съвет принципно подкрепя предложенията за изменения на Конституцията. Паралелно с измененията на Основния закон, според Ралица Негенцова, трябва да се променят и Законът за съдебната власт и процесуалните закони. Адвокатският съвет е съгласен Инспекторатът към ВСС, главният прокурор, ВСС и ВАС да се отчитат с годишни доклади пред парламента.

И Висшият адвокатски съвет смята, че има текстове, които трябва да се прецизират.  От адвокатския съвет имат и резерви относно изискването главен инспектор да може да става магистрат с поне 10 години стаж като съдия.

Върховният касационен съд (ВКС) подкрепя всички конституционни изменения, които ще направят реалност съдебната реформа. Председателят на ВКС Лозан Панов оцени като положителни най-съществените изменения, а именно разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и намаляването на мандата на ВСС от 5 на 4 години.