Двайсетина полицейски служители и надзиратели в затвори се събраха за четвърти път на протест в столицата пред сградата на румънското посолство в София. Към тях се присъединиха и техни румънски колеги.

Според протестиращите техни румънски колеги са протестирали пред българското посолство в Букурещ.

Служителите на реда изпратиха писмо до румънския президент и правителство чрез посланика в София, съобщава БиТиВи.

Никой от румънското посолство не прие за разговор излъчените за това представители, а писмото бе пуснато в пощенската кутия на мисията в София.

Срещаме отказ да се обърне внимание на опитите ни за по-добър социален диалог, каза председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

По думите му министър Цветан Цветанов "абдикира" от задълженията си да води диалог със синдикатите, като е делегирал правата за това на заместника си Павлин Димитров.

Попов заяви, че на среща с Димитров преди дни са били обещани нови униформи на полицаите, но ясен срок за това не бил даден.

На 27 и 28 ноември синдикатът ще организира национална конференция, за да избере новото си ръководство.

Председателят на УС на синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров заяви, че досега няма реакции от страна на министъра на правосъдието Маргарита Попова и на ресорния й заместник Христо Ангелов след протестите на надзирателите. По думите на Петров дори след отпуснатите седем милиона лева положението и условията в местата за лишаване на свобода не са се променили.

Оправданието била кризата, а допълнително дадените пари били използвани за покриване на стари задължения. Много слабо усетихме разликата, след като тези пари бяха дадени, коментира Петров.

Припомняме, миналата неделя близо 500 полицаи от цялата страна се събраха на протест в градинката на столичния храм „Свети Седмочисленици". МВР -присъствие имаше от Перник, Дулово, Хасково, Плевен, Кнежа, Силистра, Козлодуй, Горна Оряховица, Червен бряг, Свиленград, Благоевград.