Неправилно били разтълкувани думите на вицепремиера Плугчиева относно системата ЛОТАР, за която беше написано, че представлява нов много строг начин за контрол от страна на ЕС с цел отнемане правомощия на държавата ни по управление на европейските фондове.

Плугчиева категорично опровергава създалите се опасения, че се въвежда нова форма на контрол и санкции спрямо страната ни, съобщават от правителствената пресслужба.

Обяснява се, че ЛОТАР е за прогноза, наблюдение и управление на средствата по оперативните програми, финансирани от структурните и кохезионния фонд.

Тя ще бъде въведена във всички министерства и агенции в България, а прилагането й е обсъдено от вицепремиера Меглена Плугчиева с експерти от Европейската комисия при работното й посещение в Брюксел.

Очаква се системата да бъде представена на 20 юни на заседанието на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

Софтуерната система предвижда наблюдение на следните компоненти: заложените финансови параметри по оперативната програма, наблюдение на процеса по контрактуване на проектите, движението на плащанията при тяхното изпълнение и съответната сертификация на плащанията от ЕС.

Целта е онагледяване на процеса и по-прозрачно и лесно управление на средствата по оперативните програми.

От „Дондуков" 1 предоставят и стенограма на част от онзиденшния брифинг на Плугчиева.

В-с: Как ще коментирате информацията, която вчера беше разпространена по националното радио, че Брюксел въвежда в България за първи път една нова система за контрол върху еврофондовете, която де факто, според коментари, изземвала функциите на българската държава и прехвърляла в Брюксел този контрол.
М.П.: Докато не разговарям в Брюксел, за да получа такъв коментар от оторизираните за това комисари или генерални директори, не го коментирам.
Ако щеше да се въвежда, аз щях да ви кажа. Нали правим всичко, за да не се въведе. Всеки път ви моля да няма прогнози и да няма черни сценарии. На вас тази тема ви харесва.
Знаех, че ще ви стане скучно с мен, но това е положението. Ще се говори само за реални действия и само тях мога да коментирам.
Всичко останало не е нито в моите права, нито в моите компетенции, нито пък имам желание за това.