Железопътната линия в района на гара Калояновец е разчистена и напълно освободена за движение на влакове, съобщава БГНЕС, цитирайки информация от НКЖИ.

Министърът на отбраната Ангел Найденов е разпоредил изпращането на модулно формирование за ликвидиране на последствията от тежкия инцидент.

В 12.35 ч. 9 военнослужещи с танков влекач и 5 броя специализирана техника от 2-ра механизирана бригада в Стара Загора са били на мястото на инцидента. Групата е извършила аварийно-възстановителни дейности по отстраняване на локомотива и вагоните от релсите. В 14.00 часа железопътната линия е разчистена за движение на влакове, посочват от военното министерство.

Припомняме, вчера на гара Калояновец дерайлира бързият влак София-Варна. При инцидента загина машинистът на влака, а 14 души бяха ранени, като пет от тях все още са в старозагорската болница. В композицията са пътували около 160 пътника.

Първоначално танковият влекач на Българската армия не успя да изтегли смачкания до неузнаваемост локомотив от релсите.

Около час е бил необходим на тежката верижна машина да пристигне до мястото на инцидента. Локомотивът е завързан с въже, но за нещастие при опита да бъде изтеглен, то се скъсало като конец.

Според специалисти от армията, този танков влекач има мощност да тегли до 80 тона, колкото тежи и локомотивът на дерайлиралата композиция. Операция на военните се оказва неуспешна, към този момент. Не е ясно дали ще бъде правен втори опит в рамките на деня да бъде изтеглен влакът.

Тази сутрин шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев съобщи, че със 110 км/ч е летял влакът София-Варна при влизането в района на гара Калояновец. По време на катастрофата композицията е била управлявана от ранения помощник-машинист, а не от загиналия машинист - 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив.

Рано сутринта три от вагоните на композицията бяха махнати от релсите. Оказа се, че има разрушени релси и част от оборудването. Щетите от инцидента са около 2 млн. лева. Предстои ремонт на чисто новия железопътен път, който беше пуснат в експлоатация преди едва два месеца.