Няма да има диференцирано ДДС за храните. Това стана ясно от коментара на финансовия министър Владислав Горанов по време на дискусия „Да! На българската икономика".

Диференцираното ДДС било трудно за администриране. Единното ДДС било най-справедливо и най-неутрално от гледна точка на изкривяване на потреблението, според финансист номер 1.

Всеки сектор би искал по-ниско ДДС. С плоското данъчно облагане са се управлявали империи, коментира още Владислав Горанов. Не бих подкрепил диференцираното данъчно облагане, заяви той. Припомняме, нееднократно производители искат диференцирана ставка за храните.

Северната ни съседка обаче преминава към подобни данъчни промени. Данък добавена стойност в Румъния ще бъде намален от 1 януари 2016 година с 4%.

Така от началото на идната година стандартният ДДС в Румъния ще стане 20 на сто, като се предвижда от 1 януари 2018 година да бъде намален на 18 процента.

От догодина се предвижда диференцирана ставка от 9 на сто за месото, зеленчуците, рибата и плодовете.

У нас пък различни политически формации от години се опитват да лансират подобна идея, но така и не успяват да пробият при финансовите министри при различни правителства.