33 хиляди досиета на родни разузнавачи станаха „ябълката на раздора" по време на редовния петъчен парламентарен контрол. Народният представител от ГЕРБ Методи Андреев захвана темата, че към настоящия момент служба "Военна информация" не е предала в Комисията по досиетата повече от 33 000 архивни единици. Комисията има микрофилми на тези досиета, ние искаме те да са предадени и на хартия, настоя депутатът, като по думите му това би заплашило само агентите, които са работели за бившия комунистически блок.

Насочен към военния министър Николай Ненчев, въпросът предизвика верижна реакция от позиции. За „Атака" осветляването на тези досиета би приравнило подвига на хора, „които през социалистическия режим са се борили срещу инвазията на Турция, с такива, писали доноси на ДС за комшията". Сътворихте такива глупости да наричате тези разузнавачи терористи и диверсанти, да ги обиждате и унижавате. Имаме ли право тези герои да ги хвърляме така, възмути се атакистът Десислав Чуколов. Изпълнявате пряко поръчение от Турция, турското разузнаване ръкопляска, като гледа тоя дебат. Излезте и се извинете на тези разузнавачи, дължите им го, разгневи се депутатът.

Безучастни към темата не останаха и от левицата, като бившият военен министър Ангел Найденов поиска да знае от наследника си какво от архива на „Военна информация" не е предадено в изпълнение на закона, за което Ненчев изявява желание да предаде на Комисията по досиетата. Към началото на декември 2013 г. службата бе изпълнила своите задължение, бе предала всичко, което влизаше в обхвата на закона, гарантира Найденов. Той изрази съмнение в това, че Комисията ще може да съхрани тайната на тези досиета, а това би поставило в опасност сигурността на разузнавачите, на техните близки. Убедил съм се в рисковете, в които работят разузнавачите ни, и заслужават минимум уважение, категоричен бе социалистът.

Доскорошният избраник от Патриотичния фронт Велизар Енчев се включи в дебата и като депутат, и като бивш офицер на родното разузнаване. Гарантирате ли, че сред достъпните за гражданите архиви няма да попаднат секретни документи, важни за националната сигурност? Освен, че е незаконно това, което вършите, не смятате ли, че е опасно за националните интереси да се разсекретяват досиета на чужденци, работили за интересите на България, затрупа той с въпроси министъра.
Некомпетентен сте или съзнателно заблуждавате обществеността, обвини той Ненчев. По думите на независимия депутат разкриването на имената на разузнавачите води и до разкриване на връзките им. Това го държите в ръцете си на диск, дори моето досие  - оттам може да получите пълна информация за имената на сътрудниците ми в чужбина. Това е държавна измяна, в която вие директно участвате. Ако сте експерт, трябва да си посипете главата с пепел, искате да уволните кадри, които представляват фундамента на националното ни разузнаване, разкритикува той военния шеф.

Законът ще бъде изпълнен, категоричен бе пък министър Ненчев. Той оспори тезата на депутата Велизар Енчев, като увери, че не е изказвал намерения за разкриване самоличността на чуждестранни граждани, работили за България. Законът предвижда оповестяване на принадлежност към комунистическия режим само на български граждани.

Документите на ДС и на разузнавателните служби до 1991 са декласифицирана информация, данните на служители не представляват лична информация по закон
, защити се министърът. Той гарантира, че категорично няма писмена или устна заповед да се издава самоличността на чужди граждани от над 10 страни, работили за България. Тъй като те не подлежат на оповестяване, ще бъдат в отделна комисия към Комисията по досиетата, до досиетата им ще има достъп само председателят на Комисията.

Сега се чудим дали да предадем този архив на комисията по досиетата, а всъщност той целият е предаден преди година и половина и вие казвате, че Комисията може да злоупотреби. Ако искаше, досега би го сторила. Тя е в състояние на принтира тези архивни единици. Нямаме сега казус, който да решаваме, прецени Ненчев.

За него законите трябва да се изпълняват такива, каквито са. Сега вие ми казвате „недейте да изпълнявате закона, който ние сме приели", обори той предшественика си Ангел Найденов. Трябва да изпълня моите законови пълномощия и да предам архива, не се поколеба шефът на Министерството на отбраната.