Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че заплахите, възпирането и изолирането на Русия никога не са проработвали и няма да проработят, съобщава РИА Новости.

Държавният глава подчерта, че все по-открито се чува, че Русия трябва да заплати скъпо за своята независима позиция, заради това, че подкрепя гражданите си, Крим, Севастопол.

Очевидно е, че заплахите към нас, възпирането, изолирането на Русия никога не са проработвали. Никога не се получавало и никога няма да се получи, каза той на тържествена церемония по случай Деня на служителите на руските органи за сигурност.

Той припомни, че подобни опити са предприемани през вековете, а през ХХ век - многократно.

Трябва да сме подготвени да преминем през трудностите и да предприемаме адекватни действия при заплаха за нашия суверенитет, стабилност и единство на обществото ни, категоричен беше руският президент.

Според него обстановката по света е далеч от стабилна.

Увеличават се заплахите и рисковете, игнорират се нормите на международното право, използват се всички средства: и изнудване, и провокации, икономически и информационен натиск, увеличаване на радикалните елементи, националистически групировки, които се опитват да дестабилизират вътрешната ситуация и по този начин да поставят под контрол цяла страна, обясни той.

Путин разкри, че спецслужбите на Русия през 2014 година са предотвратили 8 терористични атаки и са пресекли действията на 46 терористични и екстремистки организации.

Руският лидер също разкри, че руското контраразузнаване е идентифицирало 230 агенти на чуждестранни служби.

По-рано руският президент Владимир Путин призова за подобряване работата на разузнавателните служби на Русия с цел справяне с „модерните заплахи и предизвикателства", съобщава Ройтерс.

Путин, бивш агент на КГБ, изрази позицията си в писмо до ветерани и настоящи служители на разузнавателните агенции на Русия във връзка с днешния празник на службите.

„Подчертавам, че модерните заплахи и предизвикателства, появата на нови дестабилизиращи фактори, изискват увеличена ефективност на цялата система на вътрешните специални служби", отбелязва руският държавен глава в писмото.

Ключовата задача на разузнавачите е да се борят с международния тероризъм и „всички опити на чуждестранните разузнавателни служби да засегнат Русия и нейните политически и икономически интереси", пояснява Владимир Путин.