Дух на патриотизъм завладя в почивката народните представители.

Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова - Колакова дари в Народното събрание знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар.

То ще бъде съхранявано от Националния военно-исторически музей, ще бъде реставрирано и изложено за посетители, а негово копие ще бъде предоставено на националната гвардейска част и ще участва във всичките ни национални тържества.

Семейството на госпожа Колакова в продължение на 110 години е съхранило една безценна реликва, знамето на българските въстаници от Илинденско-преображенското въстание в Енидже Вардар, изтъкна председателят на парламента Цецка Цачева.

Знамето е ушито от местната българска учителка Мария Капитанчева по изричното нареждане на легендарния воевода Апостол Петков Терзиев - Енидже Вардарски. Пред това знаме се заклеват 250 четници, обясни Цачева.

Мястото на родолюбието безспорно е във всеки български дом, мястото на безценните исторически реликви е в българските музеи, подчерта парламентарният шеф.

На свой ред Анка Колакова подчерта, че по знамето все още има петна от кръвта на четниците. Благодаря ви за готовността да продължите това дело, което ми е завещано от моите деди да опазя и съхраня бойното знаме на въстаниците, знаме, което е свързано с героичната история  на нашия народ, подчерта тя.

Според нея дошло е времето знамето да отиде при другите знакови знамена от историята на страната ни.