В продължение на 3 часа и 55 минути президентът на Русия Владимир Путин отговори на около 90 въпросa по време на ежегодната „Пряка линия".

Русия е силна нация и ние можем да търпим много неща, заяви руският президент в началото на горещата линия, разкривайки постигнатите резултати през 2014 година.

Резултатите от годината в свежи данни: Обединихме се с Крим, Севастопол; поставени сме пред трудни геополитически условия; рублата се укрепва, финансовите пазари растат; инфлацията е в разумни граници. Но има и някои проблеми - намаляха преките инвестиции. Бих искал да подчертая рекордното количество строителство. Дори Съветският съюз е далеч по този показател. Ограничаваме ръста на безработните, вдигаме заплатите, като ги приспособяваме към инфлацията. Растат активите в банковата система. За първи път прескачат БВП на страната. Това е добър знак. Като цяло банковата система е стабилна, отговори Путин на въпрос за случилото се през 2014 година.

От думите на президентът на Русия стана ясно, че през 2014 г. БВП на Русия е нараснал с 0,6%, добивът на петрол е достигнал рекордните 525 милиона тона, а бюджетният дефицит е достигнал 3,7%.

Изправени сме пред рестриктивни мерки от нашите чуждестранни партньори, което влияе на нашия темп на растеж, подчерта руският президент. Според него санкциите няма да бъдат вдигнати скоро, защото става дума за политизиран въпрос и въпреки това Москва, по думите му, прави всичко възможно за прилагането на споразуменията от Минск.

Трябва да използваме санкциите, за да влезем в нов етап на развитие, призова той.

Руската икономика може да се върне към растеж след по-малко от две години, прогнозира държавният глава на Русия.

Дълговите проблеми на западните икономики вредят на глобалните икономически перспективи. Вижте националния дълг на САЩ. Сега е по-голям от БВП. Никой не знае какво ще последва. Или вижте в еврозоната. Пука се по шевовете. Какво ще направят техните лидери с увеличаващия се дълг, попита той.

Държавният глава на Руската федерация смята, че вдигнатото оръжейно ембарго за доставки на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран не представлява заплаха за Израел, а се явява сдържащ фактор с оглед на обстановката в региона.

Мярката е заради прогреса и готовността на Иран да постигне ядрено споразумение, продължи той, добавяйки: "Може би нашите колеги не са наясно с факта, че санкциите на ООН не включват военно оборудване. Това е решение на добра воля от наша страна".

Лидерът на Русия коментира също украинската криза и споразуменията от Минск.

Говорим за възстановяване на икономиката на Донбас. Сегашното ръководство в Киев не е склонно да възстанови социалната сфера в Донбас. Те не правят нищо по въпроса. Тези неща са заложени в споразуменията от Минск. Донбас сега се намира под икономическа блокада. Разговарях с господин Порошенко по този въпрос. Мисля, че сегашното украинско правителство прави много грешки и това ще се види в бъдеще, но това си е техен избор. Порошенко имаше шанс да използва мирни методи за разрешаване на кризата след избирането му. Помолих го да не подновява враждата. Но той я поднови. Това е голяма грешка", разясни той.

Путин беше категоричен, че руснаците и украинците са един народ и че не прави разлика между тях. Според него политиката на Русия не се ръководи от симпатии или антипатии, а от интересите си.

Ситуацията в момента е в задънена улица. Има само един начин - придържане към споразуменията от Минск и конституционна реформа. Очакваме нашите партньори да прилагат споразуменията. Политическата ситуация може да се промени, но хората ще си остана там. Не правя разлика между украинци и руснаци. Те са една и съща нация. Искаме да видим украинската икономика да излезе от кризата. Заинтересовани сме от стабилна ситуация до границите ни. Опитваме всичко възможно за възстановяване на отношенията с Украйна, обясни президентът на Русия.

Той очаква от Киев само едно нещо - да се отнася към Москва като с равен партньор. Разбира се, важно е за нас да уважат правата на етническите руснаци, продължи той.

Запитан дали има руски войници в Украйна, той отговори: "Няма руски войници в Украйна. Самият шеф на украинския Генщаб открито потвърди това".

Русия иска „стабилна, мирна Украйна", констатира той.

Русия няма имперски амбиции, иска отношения с Украйна като тези с Беларус, Казахстан и Киргизстан, увери Путин.

Запитан дали е възможна война между Украйна и Русия, Путин отговори: „Не. Отговарям така, защото е просто невъзможно". Путин счита, че санкциите на Запада срещу Русия са безполезни, безсмислени и неефективни и че е нужен компромис. Русия, по думите му, е готова да сътрудничи със Запада въпреки позицията на редица страни.

За да се възстановят отношенията със Запада, трябва да се уважават интересите на Русия в международната дипломация, никога няма да бъдем васал, закани се той.

Във връзка отношенията със САЩ, Путин съобщи: „Те не се нуждаят от съюзници, нуждаят се от васали".

Безполезно е да се оказва натиск върху Русия. Нашите западни партньори трябва да разберат това. Хората винаги усещат кога има несправедливост. Бих искал да благодаря на руснаците за тяхната подкрепа, подчерта Владимир Путин.

Той коментира и Втората световна война.

„Нацизмът и Сталинизмът не трябва да бъдат сравнявани. Нацистите открито, публично заявиха, че ще изтребят евреите, славяните, циганите. Сталин не е ангел. Но Сталин никога не е искал да унищожава цели етноси. След Втората световна война ние се опитахме да моделираме много източноевропейски страни да живеят като Съветския съюз. Сега САЩ правят това", алармира държавният глава.

Русия не счита нито една страна за враг и ние препоръчваме никой да не ни разглежда или да се държи с нас като с враг, предупреди той и добави, че държавите от ШОС и БРИКС са съюзници на Москва.

По неговите думи САЩ ще претърпят провал в налагането на техния модел по света.

Руският президент е съгласен с думите на цар Александър III, че „всеки се страхува от огромна Русия" и че има само двама съюзници - армията и флотът.

Попитан за руски екстремисти в „Ислямска държава", лидерът на Руската федерация коментира, че „няма пряка заплаха" за страната му и обвини американската политика за надигането на организацията.

Ислямска държава" се появи в Ирак и после се разпространи. Саддам Хюсеин не беше демократичен лидер, но нямаше тероризъм. От „Ислямска държава" се бият професионално и те започнаха да привличат други радикали", разясни Путин.

Отказът на Франция да достави на Русия хеликоптероносачи „Мистрал" няма да подкопае военните възможности на Русия. Решението да не се доставят според сключения договор е лош знак. Подписахме договорите с цел да подкрепим нашите партньори, да сме сигурни, че техните корабостроителници са заети. Предимно планирахме да ги използваме в Далечния изток. Не планираме да ни се плаща глоба или допълнително пари. Искаме заплатеното да се покрие, ако корабите не бъдат доставени. Но всичко това показва, че надеждността на нашите партньори е под въпрос и ние определено ще вземем това под внимание, обясни руският лидер на въпрос за „Мистрал"-ите.

Относно убийството на Борис Немцов и задържането на лидери на опозицията, Путин обясни, че опозицията има право да участва в руския политически живот, а убийството на Немцов е истинска „трагедия" и "позор".

„Преди имах много близки отношения с Немцов въпреки факта, че той често ме критикуваше. 24 или 36 часа след убийството Федералната служба за сигурност и следователите от полицията знаеха имената на извършителите на убийството на Немцов. Единственият останал въпрос беше как да бъдат арестувани. Като цяло всичко приключи за няколко часа", сподели лидерът на руската държава.

Близо 250 журналисти отразиха горещата линия с Владимир Путин, а над 3 милиона запитвания бяха изпратени.

Първата част от диалога беше посветена на икономиката, втората част - ситуацията в Украйна, а след това международната проблематика.

"Пряката линия" се излъчваше от телевизиите "Първи канал", "Русия 1", "Русия 24", от радиостанциите "Маяк", "Вести Еф Ем" и "Радиото на Русия".

Рекордът датира от 2013 г., когато Путин отговаря на въпроси 4 часа и 48 минути. Миналата година разговорът продължи 3 часа и 56 минути. Това е 13-а „Пряка линия" с Владимир Путин.