Саудитска Арабия не планира наземна военна операция в Йемен в близко време, предадоха информационните агенции.

Въпреки това, саудитските войски ще бъдат в готовност за провеждането на такава операция, ако тя се окаже наложителна, съобщи агенция „Ройтерс" с позоваване на министерството на отбраната на кралството.

Миналата вечер президентът на Йемен пристигна в саудитската столица Ел Риад.
В сряда той напусна двореца в Аден, където намери убежище, след като хусите превзеха столицата Сана.

Припомняме, международната  коалиция, в която участват Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, през миналата нощ започна операция по въздух срещу бунтовниците хуси, които превзеха голяма част от територията на Йемен.

Съюзниците нанесоха въздушни удари срещу летището на йеменската столица Сана и редица военни обекти.

Решението за операцията беше взето ,след като на 23 март Йемен призова страните от Персийския залив да предприемат военна намеса, за да  пресекат  настъплението на бунтовниците към южната част на страната.

Преди това  ООН предупреди, че страната е на прага на гражданска война

Бойните действия срещу хусите бяха предприети непосредствено след изявлението на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив, в което те заявиха, че ще откликнат на молбата на йеменския президент  Абд Рабу Мансур Хади да защитят законната власт от бунтовниците.  Обръщението бещше прието от Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Обединените арабски емирства  и Катар.

Към коалицията се присъединиха Йордания, Пакистан, Египет и Судан.