Това, което се развива като европейски политики в здравеопазването, е на светлинни години от случващото се в България.

Това обобщение направи евродепутатът и председател на НДСВ д-р Антония Първанова на пресконференция във ВМА след проведена Кръгла маса за приоритетите в здравеопазването.

Стана ясно, че по време на Кръглата маса е обсъден и приет Меморандум на пациентските организации с нови приоритети и предложения за промени в здравната система, който в началото на другата седмица ще бъде връчен на премиера, здравния министър, шефа на Касата и председателя на надзорния съвет на Касата.

По думите на Първанова, по този Меморандум се очаква и инициатива за гражданско законодателство на ниво Европейски съюз, като е възможно да се инициира подписка за събиране на нужните 1 милион подписа от минимум 7 държави-членки на ЕС за влизането му в Европейския парламент.

Основни приоритети в Меморандума са профилактиката, изготвяне на програма на здравното ведомство за значително намаляване броя на неосигурените българи, въвеждане на електронно здравеопазване, използване на поне 5% от БВП за здравеопазване, връщане в Касата на 1,5 милиарда лева от фискалния резерв, нови медицински изделия за реимбурсация в списъка на Касата и създаване на лекарска камара с незадължително членство с цел намаляване инцидентите и лекарските грешки.

"13 години си говорим за едни и същи неща в полза на пациентите и те не намират решение", възмути се Първанова. По думите й, ако не са гарантирани правата на пациентите, то са превърнали ангажиментите си в здравеопазването в търговски интереси.

Според Първанова в България има изключително ниска здравна култура, което е пречка за функционирането на системата. Тя припомни, че до момента 5 пъти е внасян проект на Закон за правата на пациентите, но нито един не е достигнал до пленарна зала за обсъждане.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пък посочиха друг проблем, който все повече ще се задълбочава - до 10 години в България няма да има съсловие на медицински сестри. От бранша се опасяват, че ако медицинските сестри продължават да работят на минимално заплащане, те ще продължат масово да напускат пределите на страната и на практика ще останем без мед. сестри. От асоциацията алармират, че средната възраст на сестрите у нас е 52 години и повечето от работещите сестри са работещи пенсионери.