Настоящият президент Нурсултан Назарбаев печели президентските избори в Казахстан с огромна преднина, според exit poll. Той събира 97,5% от гласовете и получава пети мандат.

Около процент получават двамата му опоненти.

По данни на Централната избирателна комисия, 96% е избирателната активност във вота.

Вотът започна в 7 часа и приключи в 20 часа (17 часа българско време). Гласуването в 4 от регионите приключи час по-късно заради часовата разлика. Преброяването на гласовете започна веднага.

Не се съобщава за инциденти и сериозни нередности по време на изборния ден.

Борещият се за преизбиране президент Нурсултан Назарбаев обеща реформи, ако спечели вота. Той заяви, че първото му решение като държавен глава ще е създаване на комисия за конституционни промени, които ще засегнат икономиката, обществото, прозрачността на управлението и други, каза той след като гласува в столицата Астана.

Припомняме, трима са кандидатите за държавен глава - действащия президент Нурсултан Назарбаев, комунистът Тургун Сиздиков и председателят на Федерацията на профсъюзите Абелгази Кусаинов.

Нурсултан Назарбаев е първият президент на Казахстан от 1991 г., когато републиката обяви независимост от СССР. Той на няколко пъти е побеждавал на избори за държавен глава, последния път (на извънредни избори) - през април 2011 г., събирайки 95,55% от гласовете на избирателите.

През 2007 г. парламентът му предостави като на първи държавен глава правото да се кандидатира за висшия държавен пост неограничен брой пъти.

Изборите бяха изтеглени година по-рано заради насрочените за 2016 г. избори за парламент.