Всеки народ има нужда от истински герои, а за съжаление в България те се броят на пръстите на едната ръка - един от тези забравени герои е Илия Минев. Това е човек, който е прекарал повече време в затвори и концлагери по политически причини дори от Нелсън Мандела.

С тези думи президентът на КТ „Подкрепа" и личен приятел на Илия Минев д-р Константин Тренчев обясни защо на днешния 16-и януари участва в отбелязването на 26-тата годишнина от учредяването на първото Независимо дружество за защита правата на човека в България. Именно на днешния ден преди 26 години Илия Минев става председател на дружеството.

Пред паметника на Илия Минев в градинката между бул. „България" и бул. „Черни връх" се събраха близки и приятели на Илия Минев, за да почетат жертвите в борбата срещу комунизма. Според проф. Петър Алтънков България е дала над 200 000 жертви, което е малко известен факт и често се подминава и подценява от родни историци и анализатори.

Отец Камбарев отслужи панихида в памет на жертвите на комунистическия режим и посочи, че Илия Минев е бил най-големият символ на съпротивително движение срещу режима.

Дружеството даде пример и поведе след себе си учредяването на други подобни защитни организации, а когато новината за създаването му излезе по радиото си казахме, че в България има надежда, добави Константин Тренчев.

„За съжаление днешна България не е това, за което Илия мечтаеше", отчете той. За личността му се знае малко, защото онова, което трябва да се знае не е изгодно на политиците, които се опитват да пишат историята в своя полза, обяви д-р Тренчев. Много информация за Илия Минев се укрива, категоричен бе той. Каузите му пък са „вечни и универсални и някой ден ще надделеят над злото".

Според д-р Тренчев именно Минев е поставил началото на съпротивителното движение у нас, тъй като десетки други бивши комунистически държави са имали своите революции, каквито не са се състояли у нас. Междувременно обаче много хора, за които е малко известно, са се борили и най-яркият от тях е именно Минев.

Илия Минев е роден на 15 декември 1917 г. Той е репресиран от комунистическата власт, като излежава общо 33 години в затвори и концлагери, с което се счита за политическия затворник с най-дълъг престой зад решетки в света.
Малко преди промените от 1989, през януари 1988 г., Минев става основател и първи председател на Независимото дружество за защита правата на човека. Впоследствие не е приет в сформираната официална опозиция и остава в изолация и забвение повече от 10 години до смъртта си на 6 януари 2000 г.