Бившият руски президент Борис Елцин, който почина в понеделник, ще бъде погребан днес с държавни почести в Новодевическото гробище, отбелязват световните медии.
На траурната церемония в московския катедрален храм "Христос Спасител" ще бъдат руският президент Владимир Путин, последният съветски ръководител Михаил Горбачов, няколко десетки чуждестранни лидери, а също така и видни политически деятели. По повод кончината на първия демократично избран президент на Русия в страната днес е ден на национален траур.

Днес от 12 до 14 часа пред тленните му останки ще се поклонят държавни глави и други официални лица. След това Елцин ще бъде погребан на Новодевическото гробище редом до генерал Александър Лебед и съпругата на Михаил Горбачов - Раиса. Недалеч е и гробът на съветския лидер Никита Хрушчов.

 

В руската столица да се сбогуват с първия руски президент ще пристигнат и двама бивши държавни глави на Съединените щати Джордж Буш-старши и Бил Клинтън. Погребението на Елцин е насрочено за днес на Новодевическото гробище в Москва, но още вчера започна прощаването с него.

 

Главният секретар на президента Георги Първанов - Красимир Стоянов и бившият президент на България д-р Желю Желев, ще отпътуват за Москва за погребението на Борис Елцин. В руската столица да се сбогуват с първия руски президент ще пристигнат и двама бивши държавни глави на Съединените щати Джордж Буш-старши и Бил Клинтън. Погребението на Елцин е насрочено за утре на Новодевичето гробище в Москва, но още днес започна прощаването с него.

Вчера главната руска църква - храмът "Христос Спасител", бе отворена за всички граждани, които искат да се поклонят пред паметта на първия руски президент. Опашки със стотици хора се извиха дълго време преди това.

 

"Имам противоречиви чувства към Елцин, както повечето руснаци. Елцин направи много за Русия, благодарение на него ние победихме комунизма. От друга страна в края на управлението си той позволи на други да поемат контрола, което се е случвало и на тези преди него", каза Сергей, московчанин.

 

 

Борис Елцин почина в понеделник следобяд от сърдечна недостатъчност. По Великден той е бил в Йордания и Израел на обиколка по светите места, където настинал.

 

"Преди 12 дни Елцин бе приет в болница в тежко състояние. Имаше вирусна инфекция, която още повече утежни състоянието му", сподели директорът на президентската клиника Сергей Миронов.

 

В последните три дни състоянието на Елцин рязко се е влошило. Не ставал от леглото, оплаквал се от болки в гърдите. Сърцето му спирало два пъти. Първият път лекарите успели да го върнат към живота. Вторият път Елцин издъхнал.

Фатална настинка е допринесла за скоропостижната смърт на Борис Елцин. Както съобщи неговият приятел и треньор на националния отбор по тенис на Русия Шамил Тарпищев - в края на март Елцин е бил в Йордания и Израел на обиколка по светите места. Там се и простудил. Преди 12 дни е бил приет в Централната клинична болница в Москва с остра вирусна инфекция.

 

Според ръководителя на медицинския център Сергей Миронов бившият президент е бил в достатъчно тежко състояние. Основните му органи - черният дроб, бъбреците и сърцето, не са се справили с натоварването. Още повече, че Елцин вече има зад гърба си поне 5 инфаркта, а през 1996 година на сърцето му бяха направени 5 байпаса.

 

Борис Елцин ще бъде погребан на Новодевичевското гробище в Москва. Там са погребани десетки известни руснаци, сред които писателите Гогол, Чехов и Маяковски, актьорът Михаил Улянов. Преди погребението Елцин ще бъде опят в храма "Христос Спасител". Президентът Владимир Путин отложи с ден обръщението си към Федералното събрание, планирано за 25 април. Сряда бе обявен за ден на национален траур.

 

Едва късно снощи президентът Владимир Путин излезе с телевизионно обръщение към нацията. Според Путин благодарение на Елцин се е родила нова, демократична Русия, а думите му - "пазете Русия", винаги ще служат за нравствен и политически ориентир.

 

И след смъртта на Елцин сега семейството му ще продължи да използва служебен автотранспорт, безплатна медицинска застраховка. Фамилията му има право на пенсия от около 250 долара на месец. За вдовицата Наина остава и пенсията на Елцин, която бе 75 на сто от президентската заплата или около 40 000 долара годишно.