На Морска гара - Варна се проведе ритуалът по тържественото вдигане на флаговете на корабите от ВМС и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2015 на Висшето военноморско училище

По традиция тържеството съвпада и с празника на Военноморските сили на страната, които тази година честват 136 г. от основаването си.

Ритуала уважиха министърът на отбраната Николай Ненчев, на образованието Тодор Танев, представители на държавната и местната власт, висши офицери, родители.

Тридесет и един курсанти от специалност "Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС" официално получиха дипломи за висше образование.

18 мичмани получат и пагоните си на "лейтенант" от ВМС на Република България. 4-ма мичмани са подготвени за системата на МВР.

Днес се дипломираха и 9 курсанти, които ще работят във ВМС на Социалистическа република Виетнам, които ще получат офицерски пагони в родината си.

Първенец на випуск 2015 е лейтенант Нико Куков, завършил с общ успех отличен 5.74, който получи от министър Ненчев кортик на ВМС. Сред виетнамските офицери първенец е Ле Тат Танг, когото българското министерството на отбраната отличи с плакет.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов награди трима от завършващите курсанти с бинокли.