Официално изявление за прекъсване на преговорите между Русия и Турция не е имало, съобщи енергийният министър на Руската федерация Александър Новак, предаде ТАСС.

"Нямаме никакво официално заявление и обръщение по този повод. Ние продължаваме работата си", каза Новак за съобщението в медиите, че е възможно преустановяване на преговорите по "Турски поток".

Министърът също заяви, че "Газпром" и държавната нефтена компания Botas вече са се договорили за намалението - то е 10,25 %.

Бившият генерален директор на Botas Мете Хекнел  заяви, че Турция и Русия обсъждат варианти за монтиране на нов газов поток само за вътрешни нужди на републиката.

"Главният проблем на проекта "Турски поток" е неговата висока стойност. Уплътнителят на тръбата по дъното на морето значително увеличава разходите и се отразява на рентабилността.

Съответно, газът се изпомпва чрез клон, по дефиниция не може да бъде евтин. И ако това е скъпо, възниква въпросът, защо Европа да купуват скъпо гориво", каза Хенкел.

Относно медийните доклади за около замразяването на преговорите между Турция и Русия за "Турски поток" говорителят каза, че "малко вероятно е преговорите да са приключили, но те са по-скоро конфиденциален режим с минимум информация за пресата и обществеността".

Разговорите са съсредоточени не около варианта на строителство на няколко  опции за експорт и вътрешно потребление, а за една. Този клон е за 16 млрд. Куб. М газ годишно за нуждите само на Турция. И не мисля, че Анкара ще се откаже от нов газопровод от Русия, имайки предвид, че й е нужно гориво".

Хенкел добави, че възможното решение по "Турски поток" може да последва само след формиране на правителство, а това няма да е по-рано от септември, при условие, че няма предсрочни избори.

"В същото време Турция е заинтересована от намалението на цените на руския газ. А доколко "Турски поток" не може да предложи по-евтино гориво, са възможни други варианти.

В частност, може да бъде разгледан маршрута на магистралите или "Турски поток" може да се превърне в "Син поток 2".

Между другото, темите на новия клон "Син поток" по-рано засягаха президента на Русия Владимир Путин. Така че този вариант остава актуален", заяви Хенкел.

Междувременно стана ясно, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е потвърдил, че Ердоган и Путин ще се срещнат през есента и ще обсъдят Турски поток.