"Партиите, които имат притеснения за предстоящите избори, си търсят лекарство. Търсят си чудодейна виагра, която да им вдигне резултата", заподозря зам.-шефът на парламента Мая Манолова по време на дебатите за повторно приемане на изцяло новия Изборен кодекс.

Като основен автор на новите изборни правила Манолова яростно защити от парламентарната трибуна текстовете от кодекса, които президентът Росен Плевнелиев не прие и върна за повторно гласуване в пленарна зала.

Червената депутатка обаче зададе един основен въпрос, а именно къде е държавният глава. "Големият отсъстващ от днешния дебат е този, който го предизвика", заяви Манолова и изтъкна, че би трябвало като си наложил вето буквално дни преди евроизборите, да дойдеш и да обясниш своите мотиви.

Зам.-председателят на Народното събрание обяви пред колегите си, че парламентарният шеф Михаил Миков лично е поканил президента да дойде на днешното извънредно заседание и да защити мотивите си за вето. Плевнелиев все пак не дойде при депутатите, а Манолова видя в това, че президентът сам разбира незащитимите си мотиви.

Като писани на коляно за пореден път социалистката определи мотивите на държавния глава за връщане на Изборния кодекс. "Това е вето заради самото вето", отсече Мая Манолова и откри в него продължение на позицията на президента за непризнаване на резултатите от парламентарните избори.

Знак за саботаж на Изборния кодекс според БСП президентът е дал още в края на месец януари, когато поиска референдум по въпроси с изборното законодателство

"Единственият печелиш сега е партия ГЕРБ, а президентът се превръща в нейния глашатай. ГЕРБ продължават по принципа колкото по-зле, толкова по-добре", коментира още депутатката и прогнозира, че ако всичко се срути, депутатите от ГЕРБ ще са най-щастливи.

Като за финал на защитата на кодекса си Мая Манолова се обърна към липсващия в пленарна зала президент с думите - "Уважаеми г-н президент, очевидно сбъркахте с ветото. Сбъркахте с това, че взехте страната на една партия. Много се надявам президентът да не повтори тази грешка при структурирането на новата ЦИК, защото това ще е поредна грешка към българските избиратели и те няма да прощават вечно на българския президент".

Очаквам хаос на предстоящите евроизбори, с тези думи Атанасова отговори на думите на Мая Манолова. Според нея мнозинството търсело служебна победа. Този изборен кодекс не е панацея и това ще го разберете съвсем скоро, на 26 май сутринта, закани се герберката.

Не зная кой е големият отсъстващ днес тук, но знам кой е големият присъстващ - призракът, който броди в редиците на БСП, призракът на АБВ. С тези думи пък Димитър Лазаров от ГЕРБ защити липсата на Росен Плевнелиев от пленарна зала и същевременно да „удари" мнозинството по болното място.

Според Цецка Цачева пък президентът си е изпълни конституционните правомощия да наложи вето. От това няма никаква драма, каза тя. Депутатката от ГЕРБ подчерта, че този Кодекс не споделя в множеството си текстове очакванията на българските граждани. Голяма част от исканията на хората не се изпълнявали в новото изборно законодателство.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров използва дебатите за отхвърляне на ветото, за да напомни за своята позиция спрямо президента Росен Плевнелиев. "Призовавам президента Росен Плевнелиев да си свали имунитета, за да може да бъде разследван за сериозни подозрения за пране на пари", призова от парламентарната трибуна националистът. Той призна, че няма да си губи енергията да обсъжда вето, което е наложено от човек, избран с измама. Сидеров разтълкува и думите на опозицията от ГЕРБ, че новият кодекс е същият. "Ами тогава подкрепете го, щом е старият, значи е вашият. Подкрепете го и готово", призова Сидеров.