В проектобюджета за 2012 година се залага дефицит от 1,35 на сто, което в парично изражение е малко под 1 100 млн. лв., инфлация малко под 2 на сто и ръст в икономиката 2,9 на сто.

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти след закритото заседание на кабинета, на което беше обсъден проектът за бюджет за следващата година.

По думите на финансовия министър през ноември ще има още едно преизчисляване на инфлацията, защото в последните няколко месеца тя пада рязко в целия ЕС.

В четвъртък Националният съвет за тристранно сътрудничество трябва да одобри проектобюджета преди той да влезе на заседание в МС, припомни Дянков и добави, че следващия понеделник ще има извънредно заседание на кабинета по темата.

Бюджетът за 2012 година в номинал е същият като този за 2011 година, каза министърът като посочи, че в разходната част се предвиждат около 20 млн. по-малко заради целта всяка година дефицитът да бъде намаляван.

За почти всички министерства, с изключение на културата, образованието и науката, бюджетите номинално остават едни и същи, каза Дянков. Старали сме се за наука да влязат повече пари - общо 45 млн. лв. повече. Около 15 млн. лв. повече са предвидени за култура.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че на ведомството й ще бъдат дадени 248 млн. лв., което е същата сума, която получи МРРБ и за тази година.

Средствата, необходими като финансиране по Оперативните програми „Регионално развитие" и „Транспорт", са осигурени, допълни още Павлова.