В Осло започна процесът срещу Брайвик. Припомняме, Андерш Брайвик изби общо 77 души при бомбен атентат в столицата на Норвегия и въоръжено нападение срещу младежки лагер, където разстреля 69 младежи.

В края на ноември 2011 г. двама психиатри проведоха 13 разговора с Брайвик и излязоха със становище, че той е психически нестабилен, следствие на което не е възможно провеждането на наказателното производство срещу него.
Заключението им бе, че той страда от параноидна шизофрения.

Втората експертиза обаче посочи, че той е психично здрав и може да бъде съден.

Сега съдът трябва да реши дали Брайвик е душевноболен и трябва да получи психиатрична помощ или е умствено стабилен.

При влизането си в съдебната зала Брайвик „поздрави" съда и присъстващите с дясноекстремистки жест - изпъната напред, свита в юмрук ръка.

Когато получи право да говори, той обяви, че не признава норвежкия съд. На рутинния въпрос на съдия Венке Елизабет Арнтзен - как се казва и какво работи, Брайвик отговори, че е писател.

Не признавам норвежкия съд, тъй като той се намира под влияние на политическите партии, които подкрепят мултикултурализма. Не ви признавам за съдия, тъй като сте приятелка със сестрата на Гру Харлем Брунтд (бившият премиер на Норвегия, срещу която бе терористичния акт на Брайвик), заяви терористът.

Припомняме, веднага след залавянето Брайвик призна за извършеното, но не се смята за виновен. Днес отново пледира "невинен".

Съдът трябва да се произнесе на 22 юли - когато се навършва една година от трагедията в Норвегия.

Ако Брайвик бъде признат за вменяем, ще получи максималната присъда от 21 години затвор. Ако обаче съдът счете, че норвежецът е психически болен, той ще бъде изпратен на лечение в специализирано заведение.

Заседанието започна с изчитане на обвинението от двамата прокурори Инга Бейер Енг и Свейн Холден, като четенето ще продължи повече от пет часа.

През първият час бяха изчетени имената на жертвите, като прякото излъчване бе периодично прекратявано от етически съображения, тъй като според съда и защитата тази процедура може да предизвика силен стрес сред роднините и пострадалите.

Самият прокурор Инга Бейер Енг не можеше да сдържи сълзите си при съобщаване списъка на убитите. Самият Брайвик слуша спокойно и невъзмутимо, дори с лека усмивка.

Заключението на прокурорите съдържа подробна хронология на извършеното престъпление.

Държавното обвинение описа, как 56 от 69-те жертви в младежкия лагер са убити с повече от един изстрел, а 57 души са ранени в главата. Брайвик е убивал хладнокръвно и целенасочено.
Преброени са 112 смъртоносни изстрела.

Прокурорите показаха видеозаписи от самите терористични актова, както и от остров Утьоя - след трагедията. Тези кадри не се излъчиха по телевизиите, поради изключителната си жестокост. Близките на жертвите пък бяха изкарана извън залата по време на видеата.

Безизразното отношение на обвиняемия се промени единствено, когато непосредствено преди заседателите да излязат в обедна почивка, бе пуснат неговият 12-минутен пропаганден филм.

Късометражната лента бе публикувана в интернет от Брайвик точно в деня на атаките. Филмът бе прожектиран в съда на голям екран. Той включва снимки, рисунки на ислямисти, идеологически текстове и призиви. За фон тече тържествена музика.

Присъстващите в залата видяха как той се просълзява, докато гледа лентата.

Андерш Брайвик е обвинен по чл. 147 от Наказателния кодекс на Норвегия - за извършване на терористичен акт чрез умишлено убийство, с намерение да бъдат нарушени основните функции на обществото.

Обвиняемият ще бъде изслушат във вторник - 17 април, но съдът разпореди това да не бъде излъчвано от медиите.

Според плана на процеса до края на април ще бъдат изслушани пострадалите при експлозията в правителствения квартал на Осло. След това до 4 юли съдът ще разпита участниците в трагичните събития на остров Утьоя, след което ще говорят близките и бившите приятели на Брайвик. През втората седмица на юли думата ще имат адвокатите, накрая и психиатрите, изследвали Брайвик и достигнали до противоречивите заключения за състоянието му.