В началото на следващата година или поне в първото полугодие може да заработи системата с пръстовите отпечатъци в здравеопазването.
Този срок обяви заместник-здравният министър Ваньо Шарков пред журналисти след откриването на Център за наблюдение на бъбречно трансплантирани пациенти към Клиниката по нефрология и трансплантация към УМБАЛ „Александровска".

Според Шарков въпросната система може да заработи изцяло в сферата на здравеопазването, като такъв идентификатор да има дори и при личните лекари. „Идеята е това да важи за цялата система на здравеопазването в България, за да може НЗОК да упражнява сериозен контрол върху всички харчове в системата и да спрат разговорите кой как източва касата", коментира зам.-здравният министър.

Той обясни, че идеята за т.нар. пръстови отпечатъци не е това, което се вижда в криминалните филми. По думите на Шарков се касае за идентификатор, който кодира между 13 и 15 цифров код и с този код всеки пациент дава разрешение на Здравната каса да харчи парите, които той е внесъл като здравноосигурителни вноски.

Вместо да ме карате да помня тези цифри, аз си ги нося в мен", даде като пример зам.-министърът.

На въпроса как системата ще работи, когато се касае за спешни състояния, Шарков увери, че е много по-лесно да се свали именно този идентификатор, отколкото да се намери личната карта на пациента.
Задача на НЗОК е да изчисли колко ще струва софтуерът, а самите устройства стрували между 30 и 70 евро.

Шарков заговори и за общ фармацевтичен пазар в България и Румъния. Той потвърди, че има идея да се внасят ваксини от Румъния, като въпросът е бил обсъждан по време на негово посещение в съседната страна.

До края на другия месец ще има и посещение на представители на румънската страна у нас, за да продължат разговорите по темата.Шарков разясни, че не става въпрос само за ваксини, а за създаване на една общност в лекарствената политика изцяло.

По думите му това е дългосрочна визия, тъй като имало няколко фармацевтични фирми, които гледат на нас като на малък пазар. Това пък за Шарков остава неразбираемо, тъй като и тук има пациенти, както навсякъде.