Израел реши да замрази мирните преговори с палестинците заради постигнатото споразумение между „Хамас" и „Фатах", съобщи армейското радио на страната, предаде Ройтерс.

Кабинетът за сигурност на Израел обяви решението си, след като вчера „Фатах" и „Хамас" постигнаха съгласие за формиране на общо правителство.

Става ясно също, че Израел ще наложи икономически санкции на Палестина. Решението на кабинета е взето след шестчасова дискусия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху критикува споразумението на палестинците, заявявайки, че то усложнява продължаващите мирни преговори.

Той определи „Хамас" като терористична организация, която призовава за унищожаване на Израел.

Палестинците предприеха гигантска стъпка, отдалечаваща ги от мира, смята Нетаняху.

Израел, САЩ и ЕС разглеждат „Хамас" като терористична група.

„Фатах" и „Хамас" се разделиха през 2007 година и оттогава палестинците са разделени.

Вчера в Газа дългогодишните противници „Хамас" и „Фатах" подписаха историческо мирно споразумение, което се отнася до ключови проблеми като президентските и парламентарните избори, освобождаването на политически затворници и възстановяването на Организацията за освобождение на Палестина.

Очаква се новото съвместно правителство да бъде готово най-късно до края на месец май и ако това се случи, продължаващият повече от седем години конфликт между тях ще остане в историята, създавайки нови предизвикателтва пред държавата Израел.