Английският футболен клуб „Манчестър Юнайтед" покани чилийските миньори, след като бъдат извадени от шахтата, да посетят техен домакински мач на стадион „Олд Трафорд", съобщава lenta.ru.

Предложението на футболния клуб е продиктувано от факта, че един от блокираните миньори е бивш професионален футболист и е играл за няколко чилийски клуба. Поканата е отправена лично от легендарния играч на „Манчестър Юнайтед" Робърт Чарлтън, чийто баща е бил миньор.

Междувременно стана ясно, че миньорите, които поставиха рекорд по продължително оцеляване при минен инцидент, ще бъдат извадени на 13 октомври. Повече от два месеца те прекараха затрупани на 700 метра под земята в мината край град Сан Хосе.

Психолозите обаче се опасяват, че тази операция ще окаже сериозно влияние върху тяхната психика, тъй като те ще са подложени на огромен интерес от страна на медиите и обществеността, както и многобройни предложения за участие в рекламни клипове.

Преди време психолозите предупредиха за евентуални семейни проблеми, които биха могли да възникнат след изваждането им от мината.

Междувременно стана ясно, че журналистите, които са обградили злополучната мина, вече са се подготвили юридически да „закупят" историята на миньорите. Миньорите по-рано отказали да дадат интервю и вместо това се събрали и написали обща книга.

Стана ясно още, че всичко за изваждането на 33-мата работници вече е готово. Успешно завърши и тестването на капсулата, с която ще бъдат освободени миньорите. Изготвени са предварителните списъци, които определян поредността на изваждането.