Реформаторският блок е траен политически субект и върви към все по-голямо обединение. Това се осъществява с реални действия за всички следващи избори, заяви председателят на ДСБ Радан Кънев пред журналисти във Варна, съобщиха от пресцентъра на РБ.

По думите му фактът, че една и съща коалиция се регистрира повторно в същия и дори разширен състав, показва постоянство. Нещо повече, ние излязохме с нашата политическа декларация, в която успяваме безкомпромисно и ясно да отговорим на въпроса кои сме и за какво се борим на предстоящите избори, подчерта Кънев.

Председателят на СДС Божидар Лукарски отбеляза, че Реформаторския блок ще постигне силен резултат на предстоящите избори, а бъдещата парламентарна група ще е единна. Не виждам никакъв вариант групата на Реформаторския блок да бъде разцепена по някакъв начин. Как ще изглежда тази група, зависи от българския избирател и от изборите. Аз, в качеството си на председател на постоянния предизборен щаб на Реформаторския блок съм сигурен, че ние ще бъдем фактор в управлението на България. Убеден съм, че ще влезем в Парламента с един силен резултат и ще бъдем единна група, която няма как да бъде разцепена, бе категоричен синият лидер. По думите му РБ има структури във всички общини, които вече се стягат за сериозна работа.

Реформаторският блок е дългосрочен проект и ние не искаме да сме във властта на всяка цена. Основното ни задължение е да съхраним принципите и лицето си. Нашите цели са да играем първостепенна роля в българския политически живот и след тези избори да постигнем резултат, който да ни позволява през нас да се случат промените в политическия живот, бяха категорични от Блока.

Найден Зеленогорски отбеляза, че на Разширен Граждански съвет на Блока на 30 август в столицата ще бъдат одобрени водачите и партийните листи за предсрочните избори. По думите му, за да постигне РБ добър резултат на изборите, е важно водачите на листи да са хора, на които обществото има доверие. За нас не е първостепенно от коя партия ще са те. Ние сме постигнали баланс и ще издигнем за водачи хора, които се подкрепят от избирателите, без значение от коя партия са, бе категоричен той.

На пресконференцията стана ясно, че председателят на Реформаторския блок ще бъде избран на Национален конгрес на блока на 13 септември. На конгреса на Реформаторския блок ще се избере и Националният граждански съвет, който ще се състои от 25 непартийни представители. Очаква се на самия конгрес да присъстват около 1000 делегати от цялата страна, като това ще старт и на предизборната кампания на Блока.

Реформаторите отново коментираха казуса с увеличения капитал на "Южен поток България" със 191 млн. лв., по който излязоха с декларация по-рано през днешния ден. Според Радан Кънев тази вноска разкрива по категоричен начин факта, че БЕХ е взел тайно заем от Газпром.

„ Особено тревожно е, че парите от този заем са внесени в замразения проект. За днешния пробит бюджет 200 000 млн. са сериозна сума. Проектът може да е замразен, но грабежът върви с пълна сила. Надяваме се прокуратурата да се ангажира сериозно с тази тема", коментира Радан Кънев.

По - рано през деня лидерите на РБ и десетки симпатизанти на Блока отдадоха почит на жертвите на комунизма като положиха цветя пред Паметника до Художествената галерия във Варна.