Окончателното разкриване на Акропола с Двореца светилище е най-важният резултат от продължилите три месеца разкопки на Перперикон. Това обяви проф. Николай Овчаров, цитиран от „Кърджали нюз", обобщавайки края на археологическия сезон.

Следващата цел щяла да бъде акрополът да стане достъпен за туристите.

При разкопките на римски храмове са открити главата на Тракийския конник и бронзова фигурка на Аполон. Запазени са 7 средновековни жилища, които са вкопани в основите на римските сгради. Открит е храмът на Бог Митра, където са разкрити каменни пейки за сядане на посветените, басейн за течаща вода.

Единият храм се намира непосредствено до главния олтар на Дионис и е посветен на Тракийския конник.

Било завършено и проучването на цистерна, изсечена в скалите от три странни. Северната й стена била от красиви квадрови блокове, украсени с корнизни фризове. Проучването на цистерната е започнало още през 2003 година. Тя е широка 6 на 5 метра и е дълбока 4,20 метра. Била е на входа на крепостта. Археолозите смятат, че не е изключено да е нимфеум.

Над 600 монети на 40 римски императори са сред находките от римския период. До 2013 г. са открити общо 4200 монети. Отличават се и две златни монети - едната на император Юстниян от 6 век, другата - на Василий Втори Българоубиец от края на 10 век.

През този археологически сезон са открити над 1000 находки. Интерес представляват бронзова статуетка на Аполон, изображение на тракийския конник от 3 век, който е бил върху мраморна плоча.

Овчаров е амбициран догодина проучването на Перперикон да продължи в южното подградие.