След като Барак Обама беше избран за президент на САЩ, всички очакват имената от бъдещия му екип и новото правителство на САЩ.

Припомняме, той встъпва официално в длъжност след клетвата си на 20 януари.

Вчера - часове след изборната победа, стана ясно, че Обама е поканил конгресмена от Чикаго Рам Емануел да заеме поста на министър на администрацията, както и да оглави политическия кабинет на чернокожия президент.

Припомняме, Емануел е бил главен съветник на президента Клинтън по време на мандата му като президент на САЩ и има репутацията на безпощаден политик.

Кметът на Минеаполис Реймънд Рибак беше един от първите, които застанаха зад Обама в началото на кампанията му преди 2 години.
Името на Рибак се спряга за поста секретар на Камарата на представителите на САЩ или за министър на транспорта.

Конгресменът Джим Оберстар оглавява много от списъците с потенциални министри на транспорта, особено след срутването на мостът „35W" над река Мисисипи през 2007 г.
Оберстар от много време критикува и проблемите с въздушния транспорт.

Името на конгресмена Колин Питърсън беше предложено за министър на земеделието.
Негов говорител обаче е заявил, че той не се интересува от този пост и вероятно няма да приеме евентуалното предложение.

Демократите Сам и Силвия Каплан, които в началото набираха средства за кампанията на Обама, се споменават за позиции, свързани с външната политика.

За държавен секретар се предлага губернатор Бил Ричърдсън или сенатор Джон Кери - бивш кандидат на демократите за президент на САЩ, изгубил битката с Джордж Буш през 2004-та.

За отбраната ще се грижи или настоящият министър Робърт Гейтс, или сенатор Чък Хагел от републиканската партия.

Името на губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер се споменава като евентуален министър на енергетиката.

Сенатор Хилъри Клинтън е била предложена за всички постове от министър на правосъдието до член на Върховния съд.

Ако някой от конгресмените реши да приеме предложението за нов пост, ще бъдат проведени специални избори в рамките на 35 дни.