България трябва да предприеме, спешни мерки, за да се укрепи контролът и които да доведат до адекватно разследване и санкциониране на нередностите при усвояване на еврофондовете.

Това заяви говорителят на Еврокомисията Кристина Наги, цитирана от БНР, по повод на новото писмо (виж по долу) до българските власти и определения в него краен срок за решителни действия.

ЕК е поискала от властите у нас да докладват до 16 юни за предприети допълнителни действия.
Те трябва да елиминират системните слабости и да доведат до адекватно разследване и санкциониране на нередностите, за да се предотврати допускането им в бъдеще.

След щателно изследване на документите, изпратени от България след писмото от февруари, Директор на дирекция разширяване Майкъл Лий (на първата снимка) е решил, че спрените тогава пари ще останат блокирани.

Майкъл Лий е изследвал внимателно изпратената от България информация. Своя отговор, че еврофондовете ще останат блокирани Лий е изпратил още на 8 май.

От писмото става ясно, че в Брюксел са недоволни от работата на чиновниците - дори и най-висшите, които работят по европрограмите.

Това се потвърди и от реакцията на външния министър Калфин, който заяви, че чиновниците ни не могат с поведението си да подлагат на съмнение работата на огромна част от администрацията ни.

Почти по същото време НДСВ на пресконференция в централата си гласува доверие на зам.министър Ивановски - който е национален ръководител по въпросните две програми, заявявайки, че той си е свършил отлично работата.
Самият Ивановски (на долната снимка) пък обясни, че още през март е поискал смени на шефове на агенции, но правомощията му били ограничени.
Той се надява сега на помощта и подкрепата на вицепремиера Плугчиева.

В писмото на Майкъл Лий се посочва още, че българските власти са предприели някои положителни действия, но все още няма достатъчно гаранции, че е направено всичко необходимото, за да бъдат напълно преодолени системните слабости и установените нередности.

Според Наги всичко това е процес отделен и различен от мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи у нас.

Друг говорител на ЕК Марк Грей отказа да се ангажира дали очаквания през юли доклад ще бъде повлиян от ставащото с еврофонодовете, но не отрече, че той ще бъде подготвен от различни отдели, които се занимават с България.

Припомняме, част от финансирането от страна на ЕК по програми ФАР, ИСПА и Сапард бе спряно след избухване на голям корупционне скандал в Пътната инфраструктура, когато бяха арестувани двама служители на министреството.

След това започна и проверка от страна на министерство на финансите. От своя страна ЕК започна също собствена поверка.

Днес стана ясно, че според поръчания от министъра на финансите одит няма нарушения в агенция САПАРД до декември 2007 г. по усвояването на европарите. Констатацията е на KPMG, една от четирите големи световни компании за одит. Докладът е връчен на министър Орешарски на 22 април.

От 26 май ще започне официално планираният мониторинг на изпълнението на програма САПАРД у нас.

Финансовото министерство разпространи оригинала на писмото на Майкъл Лий. Ето по-важното от него...

Майкъл Лий:
"Има основно 4 области, за които съм загрижен.

Първо, националният ръководител трябва да има пълните правомощия да наблюдава и държи под контрол изпълнението на програма ФАР и Преходния финансов инструмент, както и да направи всякакви необходими промени, които да осигурят стабилно финансово управление.

Второ, Националният отговорник трябва да засили функционирането на системите, предназначени за засичане и реакция към нередности.
Крайно необходимо е в последствие Националният отговорник да осигурява бързи адекватни действия във всеки случай на нередност.
За всеки отделен случай той трябва да прилага план за оздравителни мерки, включително и ясно определени срокове във времето.

Трето, Националният отговорник трябва да увеличи броя на квалифицираните отговорници по контрола и наблюдението на програмите в изпълнителните агенции.

Последно, Националният отговорник трябва да подобри качеството и честотата на докладите до Комисията. Оисали сме детайлно мерките, които се нуждаят от предстоящи действия за всяка една от тези четири области.

Комисията ще прекрати плащанията към двете изпълнителни агенции, докато не се предприемат правилни действия що се отнася до проблемите области.

В случай, че няма показания за нередности по договорите за обучение, те няма да бъдат подлагани на това прекъсване.

Напомняме, че продължителното спиране на плащания от Комисията не осигурява оправдание на българските власти при нарушаване на техните задължения по договори, които задължения са свързани с плащания по съществуващите договори, сключени от тях с доставчици или получатели.

Бих препоръчал да вземете строги мерки за осигуряването на законността и редовността на бъдещи договори, сключени от тези две агенции преди да бъдат подписани.

В писмото си от 28 февруари 2008, соча, че при положение, че коригиращите мерки, описани в допълнението към моето писмо, не са предприети, след 31 март, ще съм принуден да обмисля дали да не отменя решението да предоставя управлението на помощи на двете въпросни изпълнителни агенции, и да смятам договорите, сключени от решението на Комисията на 29 юни 2007 до сега за такива, които не отговарят на необходимите условия, за да имат подкрепата на Европейската комисия с цел да защитя интересите на Общността."