След продължили 46 минути дебати в Народното събрание депутатите успяха да свалят имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за клекшопа.

За сваляне на депутатската защита на лидера на Атака бяха 144, 11 се обявих "против" и един "въздържал се" от БСП. Защитата на Чуколов бе свалена със 148 „за" и 11 „против".

По-късно пред журналисти в парламента лидерът на „Атака" Волен Сидеров отново повтори защитата си и убедеността си, че той не трябва да бъде разследван.

Сидеров показа снимки от изборната нощ пред НАТФИЗ, на които е извеждан от полицай, и отсече, че още тогава той е нямал вече имунитет и е бил задържан.

„Ние се сблъскваме вече няколко пъти подред с необективност на правосъдната система, с двоен стандарт", се оплака атакист номер 1. Сидеров се зачуди и какво ще се случи другата седмица, когато депутатите гласуват и другото искане на главния прокурор - този за случая в НАТФИЗ.

НС ускори срока за сваляне на депутатски имунитет
Още...

„Добре, свалят ми другата сряда имунитета и ме задържат. За какво точно обаче?. Очакват, че ще се скрия някъде ли, ще избягам в Сърбия ли какво?", попита лидерът на „Атака" и отново заключи - „тоя имунитет не струва нищо".

По-рано днес депутатите подхванаха имунитетите на лидера на Атака Волен Сидеров и на заместника му Десислав Чуколов за акцията в клекшопа на ул. „Раковски" 110 .

Главният прокурор поиска от Народното събрание разрешение за наказателно преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за хулиганска проява и причиняване на телесна повреда на двама полицейски служители, извършена от двамата на 9 октомври до магазин за алкохол и цигари.

Прокуратурата започна също срещу двамата наказателно производство за извършено хулиганство и принуда в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" в София на 23 октомври 2015 година вечерта. Другата седмица се очаква решение на НС по този случай.

Темата влезе като точка първа от днешния дневен ред на законотворците. И двамата провинили се депутати бяха в пленарна зала и очакваха „присъдата" на колегите си депутати.

В началото председателят на НС Цецка Цачева даде думата на двамата националисти, ако искат „да се защитят".

Лидерът на Атака Волен Сидеров взе думата. Тежката ръка на държавната машина, по думите му, се ангажирала с казуса. Той отново обясни, че се ангажирал с битката срещу дрогата.

В тази зала има родители, които са засегнати, защото техните деца са наркозависими, разкри националистът. Близо един милион са наркозависими, подчерта Волен Сидеров и се закани да не спира тази битка.

Стара мечта на Протестна мрежа, според лидера на Атака, била той да е арестуван. Имунитетът ми беше нарушен на 25 октомври, посочи още Сидеров. Той показа снимки от нощта на изборите, когато стана случката в НАТФИЗ. Бил хванат от полицията през врата и бил линчуван на 25 октомври, според него. Става въпрос за принципи, смята атакистът.

Депутатите искали да покажат, че Сидеров трябвало да бъде наказан. Българската правораздавателна система не работи обективно, коментира лидерът на Атака. Затова и не си дал имунитета. На вътрешния министър Румяна Бъчварова и главсека Георги Костов обяснил, че не искал да излезе от НАТФИЗ, защото навън имало хора, които крещели, че искат да го убият.

Публичният линч вече е радост за тълпата, категоричен бе Волен Сидеров.

След изказването на лидера на Атака депутатите решиха за кратко да обсъждат по-скоро работата на временната парламентарна комисия за сваляне на имунитета на Сидеров и Чуколов, отколкото това дали изобщо трябва да го правят.

Народният представител от „БСП Лява България" Атанас Зафиров се оплака като член на тази комисия от малкото време за работа и за запознаване с исканията на главния прокурор Сотир Цацаров.

Членовете на комисията не разполагаха с необходимото време да се запознаят с предоставените материали", отсече социалистът. Именно заради това той сигнализира, че решението на комисията е по-скоро емоционално, отколкото прагматично.

„От нас се очакваше да вдигнем само ръце", разкри Зафиров. Той обаче уточни, че говори само за първото заседание на временната комисия „Сидеров", която разгледа искането на обвинител номер 1 за сваляне на имунитетите на двамата атакисти.

„Ако не ви е стигнало това време, тогава на вас никога няма да ви стигне", се защити председателят на комисията „Сидеров" Димитър Главчев.

Думите на социалиста обаче подкрепи и зам.-председателят на НС, депутат от „Атака" и личен адвокат на Сидеров Явор Нотев, който също каза, че депутатите от комисията са имали време само да проверят дали има правописни грешки и да вдигнат ръка за гласуване без да имат становище.