Около 80 души се събраха на протеста срещу ТПТИ (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции) и СЕТА пред сградата на ЕК в София, предаде Агенция „Фокус". По-късно протестът им се премести пред сградата на Народното събрание.

Протестиращите са скандирали „Мафия" и „Долу Сета", въоръжени с картонени знаци  „Стоп СЕТА" и „Стоп ТПТИ" в ръце.

Една от организаторките на протеста Лидия Костова обясни, че датата за протеста не е случайна. „4-ри юли е Денят на независимостта на САЩ и символ на свобода, независимост и ценности. Нека да припомним смисълът на тези думи. Няма да позволим тези споразумения да нарушат основните ценности в Европа", обясни тя.

По думите й тези споразумения ще донесат изгода на хората, които вече са богати и ще струват здравето и работните места на хората.

В края на миналата година лидерите на ЕС си поставиха за цел Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) със САЩ да бъде подписано до края на тази година.

В началото на юни стана ясно обаче, че изобщо няма да бъде обсъждано на тази сесия на Европейския парламент

Преговорите за проекта, който ще се превърне в най-голямото търговско споразумение в света, започнаха преди още през 2013 година и все още продължават.