emaxpress
До 500 000 евро на ден възлизат загубите на хотелиерите заради косвени последици от блокадата на границата с Гърция.

Това стана ясно на среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и представители на хотелиери, ресторантьори и туроператори в Банско.

Заедно със заместник-министър Иво Маринов, той обсъди блокадата и загубите, които тя причинява на туристическия бранш в региона.

Данните, които получаваме от хотелиерите, са за много сериозни загуби, които достигат до 500 000 евро на ден - от неосъществени посещения, отменени резервации и като цяло от нереализиран оборот, посочи Трайков.

Регионът на Банско разчита основно на гръцки туристи, предимно от Северна Гърция. Затова сме толкова засегнати от кризата, коментираха представителите на туристическия бранш.

Ако протестите продължат още 10 - 15 дни, сезонът в Банско ще бъде провален, предупреди кметът на града Александър Краваров. От бранша настояват за осигуряване на коридор за туристите от Гърция, както за груповите, така и за индивидуално организираните пътувания, които са били изцяло отменени след началото на блокадата.

Министър Трайков от своя срана определи обстановката по границата като динамична и непредсказуема.

Той подчерта, че още от началото на блокадата българското правителство е възприело случващото се много сериозно и води разговори на всички възможни равнища за разрешаване на проблема.

Въпросът ще бъде поставен и пред канцлера Ангела Меркел при предстоящото официално посещение на премиера Бойко Борисов в Германия, съобщи министърът на транспорта.

Той добави, че ще бъдат проверени всички допълнителни възможности, с които отделните фирми могат да претендират за обезщетения.

Правителството ще ги подкрепи по всякакъв начин, заяви министърът.

Според него това, което изглежда сигурно като възможност, е завеждане на искови дела от засегнатите компании. Затова е добре да се събират всички документи, които могат да докажат понесените от фирмите преки и косвени загуби.

От туристическите организации изтъкнаха още необходимостта от увеличаване на капацитета на ски-центъра в Банско и изграждането на втори кабинков лифт, активизирането на други пазари на съседни държави, както и представяне на даденостите на Банско за целогодишен туризъм.