Агата Кристи е призната за най-продавания автор за всички времена, а ЮНЕСКО я обявява за най-превеждания писател в света. Тя има над осемдесет криминални романа, публикувани на сто и три езика и продадени в над два милиарда екземпляра.

Агата Кристи е единственият писател в жанра, който създава двама еднакво популярни и любими герои. Белгийският детектив Еркюл Поаро е нисък, закръглен и с доста комичен вид, притежава остър като бръснач ум и се уповава безрезервно на своите „малки сиви клетки".

Но Агата обича повече другия си емблематичен детектив Джейн Марпъл - слабичка симпатична стара мома, която често се занимава с благотворителност, интересува се от клюки и с желязна логика разплита всяко престъпление, което се случва наоколо.

Благодарение на госпожица Марпъл и Поаро Агата Кристи си спечелва титлата „Първа дама на криминалния жанр". Други герои на нейните криминални разкази и романи са Ариадни Оливър, Паркър Пайн, Томи и Тапънс, старши инспектор Батъл.

Но Агата Кристи е автор и на шест романтични романа, написани под псевдонима Мери Уестмакот. Кралицата на криминалния жанр създава също седемнайсет театрални пиеси - най-известната от тях „Капан за мишки" държи рекорда за най-дълго играна пиеса без прекъсване в света - само в Лондон са поставени над 24000 представления от премиерата й на 25 ноември 1952 г.

По случай 120-ия юбилей на Първата дама на криминалния жанр издателство ЕРА организира „Дни на Агата Кристи в България". От рождения ден на писателката, 15 септември 2010 г., до края на годината ще се проведат разнообразни инициативи, насочени към хилядите й почитатели у нас:

  • Под надслова „Търси се най-големият фен на Агата Кристи" на интернет сайта на издателство ЕРА ще стартира игра, в която участниците ще доказват познанията си за любимата си авторка.
  • Ще бъде учредена награда на името на Агата Кристи за криминален разказ или роман. Срокът на конкурса ще бъде до края на 2010 г., а победителите ще бъдат обявени през месец февруари 2011 г.
  • В 10 книжарници в цялата страна читателите ще се почерпят с вкусен бонбон по случай рождения ден на писателката.
  • В рамките на две седмици книгите на Агата Кристи ще се продават с отстъпка във всички търговски обекти в страната.
  • Сред потребителите на популярен дамски интернет сайт ще бъде организиран конкурс, свързан с тортата „Сладка смърт", която се споменава в романа „Предизвестено убийство". В родината на Кристи е изготвена специална рецепта за сладкиша, така че всички почитатели на Агата да могат да се насладят на вкусното изкушение.
  • В групата „Агата Кристи - кралицата на криминалния жанр" във Фейсбук вече тече фотоконкурс „Аз обичам Агата Кристи". Феновете на писателката ще доказват любовта си към нея чрез снимки с нейните книги, а най-харесваните и коментирани фотографии ще получат награди.
  • Специално внимание ще се обърне и на по-младите почитатели на Агата. Ще бъдат проведени интригуващи игри с популярни интернет сайтове.
  • Внукът на Агата Кристи Матю Причард даде телефонно интервю за БНТ специално за българските почитатели на писателката.
  • Всички книги на Агата Кристи, издадени през 2010 г., са отпечатани с юбилейно лого.
  • На победителите в различните инициативи ще бъдат раздадени разнообразни награди - юбилейни игли, изработени във Великобритания специално за случая, книги на Агата Кристи, билети за театралните постановки „Десет малки негърчета" и „Капан за мишки".