Европейският съюз трябва да намери такъв вариант за изход от украинската криза, според който Украйна трябва да е децентрализирана или федерална държава.
Това се казва в изявление на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„След сключването на споразуменията от Минск на 5 септември за спиране на огъня има 1000 загинали. Аз вече не го наричам това примирие. И ново подобно споразумение ще го застигне подобна участ, ако всичко остане както е сега", подчертал Ромпой, цитиран от УНИАН.

„Необходимо е цялостно решение за Украйна, каквото би било децентрализацията или федерализацията на държавата", заявил Ромпой.

Ключова роля, според него, има това, че Украйна трябва да се сближи с Европейския съюз, в съответствие с желанието на мнозинството от населението, както и да създаде подходящи отношения с Русия, с която тя споделя обща история, култура и език.

Председателят на Европейския съвет също така е призовал към връщането на политическото доверие в диалога между страните. По-конкретно, той се е застъпил за кръгла маса във формата „Осло 1993", на която да седнат ключовите играчи.

В противен случай, според него, последствията от украинската криза за Европа могат да бъдат подобни както в случая с Балканските войни в началото на XX-и век.