Повече от три часа министърът на икономиката Трайчо Трайков и ръководствата на България Ер и Алма тур обсъждаха в икономическото ведомство проблема с туристите и решение все още не е намерено.

В момента в България „висят" 100 руски туристи, а същата съдба грози след броени дни още 600, поясни по време на пресконференция след срещата министър Трайков.

Според него 100-те туристи, „изостанали" от уикенда, трябва да бъдат превозени още днес, най-късно утре, а за останалите, за които положението още не е критично - трябва да бъде изготвен план.

Министърът е категоричен, че поведението на двете компании е изключително безотговорно на фона на усилията, които България полага за развитието на туризма.

Трайчо Трайков потвърди информацията, че Алма тур има много сериозна вина в случая и действително не плаща дължимите суми. Въпреки това, по думите му, България Ер е изпълнявала програмата и от 600 полета е изпълнила 500, като до края на годината й остават още 100.

Защо точно сега е отказала да изпълнява полетите за мен е необяснимо, добави икономическият министър и допълни, че не е получил удовлетворителен отговор по този въпрос от страна на авиопревозвача. Той обаче подчерта, че не е негова работа да изяснява всички детайли на търговските им взаимоотношения, с което са се заели съответните институции.

Икономическият министър отбеляза, че според европейския регламент руските туристи трябва да бъдат превозени, което е задължение на авиокомпанията. „В случай на подобно недоразумение би трябвало да се оползотвори застраховката „Професионална отговорност", каквато всички руски туристи имат", посочи още той.

След като те имат такава застраховка, парите за билетите след това би трябвало да им се възстановят от застрахователя. Проблемът е, че нямат в наличност пари за такъв разход, разясни Трайков.

Той добави, че в момента тече заседание в руската Агенция по туризъм, на което се разглежда възможността за активиране на застраховката „Професионална отговорност."

В заключение Трайчо Трайков каза, че според него не е задължително да имаме гаранционен фонд за такива случаи.

„България Ер" продължава да извозва чуждестранните туристи, увери междувременно министърът на транспорта Ивайло Московски, който присъства на подписването на договори с „Луфтханза" за разширяване на ремонтно-техническата й база у нас.

По думите му, локалните туроператорски компании, които са в пределите на Русия, на балтийските държави, на Финландия, заплащат още веднъж стойността на полетите и след това изискват възстановяване на средства в различните държави от съответните гаранционни фондове. „Оттам нататък може да си водят дела за пропуснати ползи спрямо „Алма Тур", коментира Ивайло Московски.

По думите му, до края на сезона, ако се счита, че краят е към средата на октомври, между 3200 и 3500 души би трябвало да бъдат транспортирани.

За момента от „България Ер" не са спрели да извозват туристи. „Считам, че до голяма степен има кооперативност в момента в действията на превозвачите. За момента „България Ер" се държи доста кооперативно и полетите не са спрели", увери отново транспортният министър.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че от Министерство на външните работи са изпратили писмо до "Гранична полиция" с молба да бъдат удължавани визите на руските туристи, блокирани по Черноморието.
Броят им вече е само 60, след като по един или друг начин, останалите бяха извозени до родните им места.

Междувременно над двеста финландски туристи излетяха от бургаското летище за родината си. Самолетът на финландската авиокомпания "Фин Еър" излетя с 206-мата летовници малко преди полунощ.
Финландската Агенция по защита на потребителите пък забрани на компанията "Алма Тур" да предлага почивки на финландците, докато не докаже, че разполага с необходимите финанси, за да извършва пътувания.