Членове oт Съвета по правата на човека към руското президентство осъдиха „безпрецедентните" данъчни хайки срещу неправителствени организации, подчертавайки, че проверките имат за цел да парализират работата на организациите и да заглушат тяхната критика към Русия, предаде „Франс прес".

Руски прокурори и данъчни инспектори предприеха вълна от проверки през последните седмици. Най-малко 100 водещи руски и чуждестранни неправителствени организации са обект на проверки, включително „Хюман Райтс Уоч" и „Амнести Интернешънъл".

Масовата кампания за проверка на неправителствени организации е без аналог през последните 25 години", каза Сергей Кривенко от правозащитната организация "Граждани, армия, право" и член на Съвета на Кремъл.

Той сравни хайките с оказвания натиск върху гражданите под диктатурата на съветския лидер Йосиф Сталин.

Може само да се сравни с кампания от 1929 година, когато религиозните организации бяха затваряни масово и 1937-1938 когато бе спряна работата на всички чуждестранни организации", добави Кривенко, след като неговата организация бе проверена преди няколко дни.

Павел Чиков, който е ръководител на правозащитната организация „Агора" и също е член на Съвета към президентството, заяви на същата пресконференция, че до този момент 100 организации от 25 района в Русия са подложени на проверка.

Той добави, че в хайките участват прокурори, членове на Федералното следствено бюро, полицията и дори руската организация Роспотребнадзор.

Първо и преди всичко прокурорите се интересуват дали неправителствените организации са замесени в политически, протестни действия, критики срещу властта и от неправителствени организации, получаващи чуждо финансиране", изтъкна той.

Тяхната вероятна цел е да парализират неправителствените организации за известно време и да ги сплашат", подчерта Чиков.

САЩ, ЕС, Германия вече изразиха притеснения от хайката на руската власт.

След връщането си в Кремъл през май 2012 година президентът на Русия Владимир Путин подписа закони, които затягат контрола над неправителствените организации, изисквайки чуждестранните организации да се регистрират като „чужди агенти" - термин, използван по време на Студената война.