В Главиница е учреден Обществен съвет на мюсюлманите от Североизточна България, съобщава БНР. В съвета влизат и представители на малцинствената общност „Уста Миллет". Те настояват вече да не бъдат причислявани към ромския етнос. Учредителите смятат, че години наред общността от "Уста Миллет" неправилно била причислявана към този етнос.

Елка Шарбанова от инициативния комитет коментира, че в превоз означава „народ на майсторите". По думите й, общността е с идентичност от турски произход, майчин говорим език - турски. Обичаите, традициите, културата, битът, етническите белези - всичко било турско. В последните пет години обаче медии, анализатори и социолози причислявали общността към ромската група.

Кемил Йоханов от Русе посочи, че с учредяването на съвета тръгват по пътя на самоопределянето. Те очакват и подкрепа от държавата.

Йоханов обясни, че имат майчин език - турски, изповядват ислямска религия, но той се чувства българин. Категоричен е, че обича държавата ни и не се чувства турчин. „Аз съм български гражданин", отсече Кемил Йоханов.

50 души от села и градове в Силистренска и Русенска област станаха учредители на съвета. Те са приели и петиция с конкретни искания за реабилитация на малцинствената група. Тя ще бъде изпратена на правителството и депутатите.