100% от уличните котки в Пловдив да бъдат кастрирани - това решиха пловдивските общински съветници, които приеха Програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни през следващите 2 години.

В първоначалния вариант на стратегията бе заложено, кастрирани да бъдат 80% от котките, но по предложение на Ангел Иванов от БСП местният парламент единодушно гласува по-строгата мярка. В нейна подкрепа се изказа и кметът Иван Тотев, който заяви, че с предприемане на частични действия за намаляване на популацията на котките няма как да се отчете тяхната ефективност.

Тотев направи изявлението с риск да си навлече гнева на защитниците на животните и гражданите, които ги хранят край жилищните блокове, като припомни, че общината регистрира и обучава зоодоброволци, които да се грижат за котките и кучетата, като спазват общинските наредби.

Според кмета най-сериозен е проблемът с броя на уличните котки в районите „Централен" и „Южен". Последните данни са, че безстопанствените котки са над 10 000, а реалният им брой със сигурност е още по-голям. Според общинските съветници котките съвсем не са безобидни, тъй като разпространяват бълхи и някои болести, сред които най-страшната е котешката тения, която е по-опасна от кучешката.

Жалбите срещу бездомни котки в инспектората са много повече, отколкото срещу кучетата, имало и сигнал за нападение от котка над възрастна жена.

Според кмета на Пловдив проблемът с кучетата на практика е решен, защото те се кастрират на 100%.