Собственици на заведения и магазини в слънчев бряг, Несебър и Свети Влас се оплакаха, че тази година чуждестранните туристи са изкючително пестеливи и не харчат парите за нищо друго освен за някой сувенир.

Повечето чуждестранни гости пристигали в България с пакети all inclusive, което им дава възможност да се хранят и да пият безалкохолни напитки и български алкохол неограничено.

Така те се възползвали от възможностите на пакета и почти не поглеждали в заведенията и кръчмите.

32-годишняият Веселин С., който е собственик на бистро в Свети Влас, даде много интересен пример за нивото на потребление на почиващите чужденци тази година.

Преди три дни в заведението му дошла група руснаци от шест души.

Странното е , че те поръчали три супи с шест лъжици и три питки. Когато им поднесли супите, те се разделили по двойки и започнали да се хранят двама души от една чиния. Самите питки пък били разделени на половинки.

Семейство скандинавци пък процедирало по подобен начин, като поръчало за децата си две порции мусака. Децата обаче не дояли до край храната и родителите им довършили порциите.

Според експерти в бранша в България идват да почиват чужденци с ниски доходи, които нямат възможност да си позволят по-сериозни разходи извън предварително резервирания пакет.