Мохамед Египтянина отказа да отговаря на въпросите на прокурораРабей Осман ел Сайед Ахмед, по прякор Мохамед Египтянина, първият от 29-тимата обвиняеми по делото за атентатите в Мадрид от 11 март, обяви, че няма да отговаря на никакви въпроси.

Днес при засилени мерки за сигурност започна делото срещу извършителите на атентатите от 11 март.

Господин председател, с цялото ми уважение, не признавам нито едно обвинение, нито една жалба и с цялото ми уважение към съда, няма да отговоря на нито един въпрос, включително и с адвокат.
Това заяви на арабски Рабей Осман, запитан дали се признава за виновен за престъпленията, по които е обвинен.

Обвинението иска за египтянина, роден през 1971 година, общо 38 656 години затвор за убийството на 191 души и опита за убийство на още 1824, както и за принадлежност към терористична група.

Мохамед Египтянина поиска да обясни причините, поради които отказва да отговаря, но председателят на съда Хавиер Гомес Бермудес му обясни, че испанското законодателство не изисква това и че в края на процеса "ще има право на последна дума".

След като отговори на съдията с апарат за симултанен превод в ръка, Египтянина бе върнат в блиндираната клетка, където са всичките 18 заподозрени, които в момента са в испански затвор.

Автобусът на испанската Гражданска гвардия, с който бяха транспортирани обвиняемитеРабей Осман бе заловен на 7 юни 2004 година в Италия по искане на испанското правосъдие.
През 2006 бе осъден за принадлежност към групировка с цел международен тероризъм и бе екстрадиран в Испания.
По време на предварителните разпити в Мадрид, водени от съдия Хуан дел Олмо, Осман призна единствено, че е познавал някои от организаторите на атентатите.

Заключенията на обвинението са категорични: няма никаква връзка между атентатите и ЕТА, след като многобройни полицейски доклади анализираха евентуалните връзки и контакти, които биха могли да имат баската групировка и ислямистите.