Българската прокуратура прекрати делото за убийството на Георги Марков, съобщи Би Ти Ви.  Днес изтича 35-годишният срок, в който трябваше да се докаже кой е виновен за смъртта на известния писател и драматург.

За 35 години по делото са разпитани повече от 100 души. В папките следите си са оставили над 10-има прокурори, които са опитали да разкрият подробностите по едно от най-необикновените престъпления от периода на Студената война.

Така, дори и утре да се открият доказателства за убиеца на Георги Марков, делото няма да може да започне отначало.

Въпреки решението на българската прокуратура официално прекрати делото, разследването му във Великобритания продължава. Британската полиция заяви, че разнищването на убийството продължава и в него участват международни организации.

"Можем да потвърдим, че разследването се води и е особено сложно", заяви говорител на лондонската полиция пред агенция „Ройтерс".
В музея към централата на лондонската полиция се съхранява отровната сачма, която е причинила смъртта на българския писател и журналист.

Агенцията припомня, че преди пет години вестник "Дневник" публикува журналистическо разследване, основаващо се на документи в архивите на бившата Държавна сигурност. Според разследването предполагаемият убиец на Марков е агент с кодово име "Пикадили", който след покушението е бил награден два медала, безплатни почивки и 30 хиляди долара.

На 7 септември 1978 година, на път за работата си в Би Би Си, Марков усеща убождане в единия крак. Секунди след това вижда как един минувач взима чадър от земята. Непознатият бързо минава на другия тротоар и се качва на такси.

Пет дни след това Георги Марков умира. Според аутопсията, в крака му е имало сачма с рицин или друга силна отрова. И на Острова, и у нас този случай е запомня като „Убийството с чадър".