В годишното си обръщение към парламента македонският президент Георги Иванов заяви,че "няма да позволи промяна в името на държавата, докато е нейн президент".

"Няма да позволя промяна на името, докато съм президент на държавата", твърдо заяви Георге Иванов в годишното си обръщение към парламента, цитиран от кореспондент на БНР.

Не е приемливо да се разговаря за решение на спора с Гърция, което би засегнало "македонската идентичност, македонския език и Конституцията".

Заявеното становище на македонския президент съвпада с твърдолинейната правителствена политика по отношение на спора с Гърция, от чието решаване зависи евроатлантическата интеграция на Македония, която от 6 години има статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

Според наблюдатели в Евросъюза правителството в Скопие следва твърдолинейна и националистически-ориентирана политика, която не подпомага постигането на компромис.

Георге Иванов заяви същевременно, че евроатлантическата интеграция е стратегическа цел и че решение на спора с Гърция трябва да се търси изключително в рамките на Временната двустранна спогодба от 95-та година.