Със сигурност ще има загуба на средства по Оперативна програма „Околна среда". Въпросът е доколко тя може да бъде минимизира в оставащото време до края на годината. Необходимо е системата да работи координирано, ефективно, заяви екоминистър Ивелина Василева пред БНР.

По думите й приоритет на министерството до края на 2014 година е максимално бързо разплащане към общините и бенефициентите.

В понеделник предстоят технически разговори с мисията на Европейската комисия, а във вторник се състои и мониторингов комитет на оперативната програма, на който ще бъде представено текущото състояние, реалната картина и рисковете за двата фонда, от които програмата черпи ресурс - Фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Иска ми се процентът на усвояемост да е максимален, обясни министър Василева.

„Оперативна програма „Околна среда" е може би единствената програма, която в най-висока степен изпълнява ангажиментите на държавата ни от гледна точка на европейското ни законодателство, защото целите, които трябва да бъдат постигнати в секторите „Отпадъци", „Води" и „Биоразнообразие", са изключително сериозни и те са свързани с ангажименти на държавата ни. Ангажирани публични власти - и държавата, и общините, а проектите, които се изпълняват, безспорно водят до подобряване на качеството на живот на българските граждани", заяви още Василева.

От своя страна пред БНР Катерина Раковска, представител на екологични организации в мониторинговия комитет по изпълнение на Оперативната програма "Околна среда", подчерта, че това е най-тежката за изпълнение програма и втора по бюджет след програма "Транспорт".

Още в началото имаше заложени изначални причини за грешка, на общините беше оставено да изпълняват националните приоритети като разкриване на депа за боклук, изграждане на пречиствателни станции и различни ВиК проекти. Общините нито имаха капацитета, нито мотивацията, и така няколко години бяха загубени в оплакване, че няма проекти. Също така, проблем беше, че тези инфраструктурни проекти не станаха приоритет от мащабите на магистралите, например, обясни тя.

Според Раковска друг проблем в ОП "Околна среда" е, че е „натоварена с фантастично затормозяващи бенецифиентите изисквания, измислени на национално ниво", смятайки, че работата по тази програма е много обременена с бюрокрация.

Последните данни от работата ни по наблюдение за 2013-а година са, че 115 милиона лева не са похарчени в рамките на годината, което означава, че са загубени. Има опасност за подобна ситуация и за 2014-а година , но още не знам мащабите, заключи тя.

Припомняме, в края на тази работна седмица ЕК обяви, че възстановява плащанията по Оперативна програма „Околна среда".