пресаЖурналисти и писатели ще се наказват със затвор от 1 до 4 г., ако чрез слово, печат или други средства за масова информация проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза.

Това е записано в промените на Наказателния кодекс, приети на второ четене от депутатите.

Освен лишаването от свобода - за насаждане на дискриминация, омраза или насилие, основани на народност или етническа принадлежност се предвижда и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв., както и обществено порицание.

Законопроектът беше подготвен от МВР и правосъдното министерство.

До този момент Наказателният кодекс криминализираше само подбуждането към расова дискриминация. Според Закона за защита от дискриминация обаче тя може да бъде и полова, религиозна, образователна, по политическа принадлежност, увреждане, семейно положение, сексуална ориентация или имуществено положение.

От Съюза на българските журналисти коментираха, че това означава, че авторите на публикации, обидни за гейовете, възрастните хора, неграмотните, бедните или богатите, могат да се озоват зад решетките.

По-рано мнозинството в парламента отхвърли проекта за други поправки в НК - за осъждането на престъпленията против човечеството по време на тоталитарния режим.